Policija blokirala kuću Borisa Berezovskog: Prijatelj odbacuje mogućnost samoubistva

Hitna pomoć pozvana je juče u 15.18 časova u dom Berezovskog (67) u bogatom londonskom predgrađu Askotu, pošto je pripadnik obezbeđenja pronašao njegovog beživotno telo u kadi, javio je britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Advokat ruskog tajkuna Aleksandar Dobrovinski rekao je da je Berezovski verovatno izvršio samoubistvo kao rezultat depresije zbog njegovih dugova, ali s obzirom na to da je Berezovski preživeo jedan pokušaj ubistva 1995. godine i strahovao da će biti ubijen, njegova smrt će sigurno izazvati razne spekulacije, navode agencije.

Više od deset sati od smrti Berezovskog, jednog od najžešćih kritičara Vladimira Putina, njegovo telo i dalje se nalazi u njegovom domu u londonskom predgrađu.

Pripadnik londonske policije potvrdio je da su specijalno obučeni pripadnici tima CBRN trenutno na licu mesta i da se sprovodi sveobuhvatna istraga.

Aleksandar Dobrovinski, advokat Berezovskog izjavio je za rusku državnu televiziju da je "obavešten od kontakata u Londonu da mora da se Berezovski ubio", navodi AFP.

Međutim, prijatelj ruskog oligarha Demjan Kudrjavcev oštro je negirao da se Berezovski ubio.

- Ne postoje jasni znakovi samoubistva. Nema znakova da je sebi dao injekciju ili progutao neke pilule. Niko ne zna zašto mu je srce stalo - rekao je Kudrjavcev za rusku novinsku agenciju Prima.

Diplomatski dopisnik BBC Bridžit Kendal ocenjuje da intervju koji je Berezovski dao za Forbs pre smrti, "možda baca svetlost na njegovo stanje uma".

U intervjuu, Berezovski je rekao da je uvek želeo da se vrati u Rusiju, čak i kada su krivični postupci pokrenuti protiv njega i da je shvatio da ne može da bude emigrant i da je promenio mnoge od ranijih stavova.

Forbs je naveo da je Berezovski u jednom od poslednjih svojih intervjua, rekao da je izgubio smisao života, da nije više zainteresovan za politiku i da želi da se vrati nauci i nastavi svoj naučni rad u Rusiji.

Ruski oligarh, nekadašnji vladin zvaničnik i bivši matematičar koji je bio i član Ruske akademije nauka, imao je finansijskih problema u poslednje vreme, posebno posle gubljenja sudskog spora protiv Romana Avramoviča i nalaganje britanskog suda da mu isplati sudske troškove u vrednosti od 35 miliona funti.

Itar-Tas s podseća da je vođeno nekoliko istraga i da postoji nekoliko krivičnih predmeta u kojima figurira Berezovski, između ostalog povodom mahinacija sredstvima „Aeroflota" 1999. godine zbog čega je kažnjen u odsustvu na šest godina zatvora, za prisvajanje imovine kompanije "AvtoVAZ" i "SbS-AGRO", a optužen je i za pozivanje na organizovanje masovnih nereda.

Rusko tužilaštvo saopštilo je 2010. godine da su sudovi Rusije i Švajcarske izrekli pet presuda Berezovskom i njegovim pomagačima, koje su postale pravnosnažne i da su bezuspešno zahtevali njegovu ekstradiciju i vraćanje u Moskvu.

Sud u Londonu nekoliko puta odgovarao je negativno, navodeći da je Berezovski 2003. godine dobio politički azil u Velikoj Britaniji.

Izvor: Tanjug

boris berezovskiLondonrusijasamoubistvotajkuni