Ministarka energetike: Toplane "ucenjuju" državu

Istovremeno, ministarka energetike Zorana Mihajlović poručila im je i da, dok izgradnja gasovoda Južni tok ne bude gotova, ne sede skrštenih ruku, već da rade na uvođenju bimase kao goriva i osavremenjuju toplane.

- Gotovo sve toplane u Srbije pozajmljuju mazut od Robnih rezervi, između ostalog i zbog toga što se lokalne samouprave najmanje bave svojim komunalnim preduzećima - rekla je Mihajlović na sastanku sa privrednicima Pirotskog okruga.

Ona je rekla i da Srbija dolazi u situaciju da se, kada dođe zima, sve toplane obrate državi koja onda nema izbora osim da im da mazut, s obavezom da to bude vraćeno. O tome niko ne misli, pa se naredne jeseni ponavlja ista priča.

- Takva praksa se mora prekinuti - poručila je Mihajlovićeva.

- Toplane ne mogu da drže socijalni mir, već moraju da vode računa o modernizaciji, poštovanju uredbe države i moramo da radimo zajedno. Kamate na dug toplana ka državi zbog nevraćanja mazuta Robnim rezervama će biti otpisane, ali i toplane moraju da daju svoj maksimum - kazala je ministarka Mihajlović.

Toplane su najkritičniji deo energetskog bilansa i kada one ne rade, onda cela Srbija ima problem, istakla je ona, ali i upozorila da je to nažalost "fantastičan" način i da toplane na neki način "ucenjuju" državu.

Ona je pozvala toplane da, kako je rekla, ne sede skrštenih ruku već da rade na uvođenju biomase kako bi se poboljšala energetska efikasnost u zemlji.

- Naše procene su da će gasovod Niš - Dimitrovgrad biti završen mnogo ranije nego Južni tok, odnosno za tri do četIri godine. To je gasovod u okviru koga su samo dve zemlje, pa je to mnogo jednostavnije i lakše - rekla je ministarka energetike.

Izvor: Tanjug

energetikatoplanezorana mihajlović