Tim studenata Pravnog fakulteta najbolji na svetu

Na jubilarnom 20. takmičenju, održanom od 22. do 28. marta, naši studenti osvojili su prvo mesto u konkurenciji više od 2.000 studenata prava sa 290 fakulteta iz 66 zemalja sveta.

Tim Pravnog fakulteta činili su: Maša Mišković, Andrijana Mišović, Dragana Nikolić, Dina Prokić i Dejan Sivčev, studenti IV godine i master studija na Pravnom fakultetu, dok su Vladimir Bošković, Marija Bućković i Tamara Momirov učestvovali u izradi tužbe.

Studenti su se za ovo takmičenje pripremali osam meseci pod rukovodstvom prof. dr Vladimira Pavića i doc. dr Milene Đorđević, kao trenera tima, a značajnu pomoć pružali su i asistenti Marko Jovanović i Uroš Živković.

Akademci ovog fakulteta osvojili su i nagradu za jedan od najboljih odgovora na tužbu i nagradu za plasman u finalne runde usmenog dela takmičenja, navodi se u saopštenju.

Takmičenje Willem C Vis International Commercial Arbitration Moot sastoji se u rešavanju zadatog slučaja iz oblasti arbitražnog prava i prava međunarodne prodaje robe.

Takmičari su se između ostalog bavili dokaznom snagom pisanih izjava svedoka koji nisu u mogućnosti da pristupe usmenoj raspravi, izborom merodavnog prava odnosno domašajem autonomije volje ugovornih strana u tom pogledu.

Posebno je bilo pitanje "etičkog kvaliteta" robe proizvođača za koga se naknadno otkrije da u nekim od svojih pogona koristi i dečju radnu snagu, iako je od njega ugovorom zahtevano da poštuje najviše etičke principe.

U saopštenju se navodi da je kontinuitet plasmana u finalnu rundu takmičenja pravi kuriozitet, jer ga osim beogradskog Univerziteta ima samo još indijski Nacionalni univerzitet pravnih nauka iz Kalkute.

Takođe, kvalitetom svoje pravne argumentacije na engleskom jeziku, ne samo usmene već i pismene, beogradski tim je osvojio prvo mesto u kategoriji za najbolju tužbu i posebnu pohvalu za odgovor na tužbu.

Pobednička tužba naših studenata napisana je na 84 strane, od čega 35 strana, prema pravilima takmičenja, čini pravna argumentacija, a skoro 50 strana utrošeno je za prikaz korišćene stručne literature.

Uspeh je tim veći ako se zna da izuzev naših studenata i studenata Univerziteta iz Minhena, svi drugi laureati ovih vrednih nagrada dolaze sa fakulteta na kojima se nastava odvija na engleskom jeziku (fakulteti iz Australije i Singapura).

Tanjug

pravni fakultetstudenti