Kako da najlakše pronađete savršen stan za izdavanje ako ste student?

Iznajmljivanje stanova za studente, ne tako davno, predstavljalo je pravu noćnu moru. Naoružani velikim snovima i ambicijama, sa rancem na ramenima i putnom torbom u rukama dolazili bi iz svog rodnog kraja u velike, univerzitetske gradove. Za prvu pomoć smeštaj bi nalazili kod prijatelja ili rodbine, tek na par dana, dok ne pronađu stan.

Traženje stanova bilo je mučno. Papiri nalepljeni na banderama i oglasnim tablama ili prelistavanje stranica popularne štampe, koja je izlazila jednom nedeljno. Zaokruživanje ponuda koje su zvučale pristojno, a i ta pristojnost je bila upitna, jer su informacije navedene u oglasima bile veoma ograničene. Pozivi vlasnicima, a zatim beskonačne šetnje i vozanje s jednog kraja grada na drugi. Razočarenje za razočarenjem. Uz toliko strepnji i strahova, u utrobi bi tinjao i taj, sve realniji, da neće pronaći mesto za život - a šta onda? Na kraju bi većina snizila kriterijume, umorna i izmučena, i prihvatila ponudu po principu "daj šta daš" ubeđujući sebe da memljiv stan u suterenu i nije baš toliko neprihvatljiva opcija...

Srećom, danas su se stvari znatno promenile u odnosu na način iznajmljivanja stanova koji se praktikovao pre samo petnaestak godina. Da biste pronašli stan koji će biti vaša mirna oaza tokom godina studija koje su pred vama ne morate prehodati pola Beograda ili Novog Sada.

U nastavku vam donosimo savete koji će vam koristiti u potrazi za vašim studentskim stanom:

Kako tražiti stan?

Kao što smo napomenuli u prethodnim redovima, danas ne morate da tumarate prestonicom, držeći u jednoj ruci oglasnik, a u drugoj hemijsku olovku. Nije vam čak neophodna ni pomoć roditelja - naravno, osim ako postoji obostrana želja da budu uključeni u svaku etapu traženja stana - možete im pokazati izbor, kada ga svedete na par stanova koji vam se najviše dopadaju.

Dovoljno je da otvorite pretraživač, posetite portal za nekretnine i odaberete željenu pretragu - izdavanje stanova u Beogradu, recimo. U svega par klikova, portal će izlistati tražene rezultate, u skladu sa zadatim parametrima (cenom, lokacijom i drugim), a zatim možete pregledati slike i glavne karakteristike svakog stana koji vam je interesantan.

Na vodećem portalu za nekretine NadjiDom.com studenti zahvaljujući naprednim parametrima pretrage brzo mogu pronaći stanove koji zadovoljavaju njihove potrebe i mogućnosti, a zatim listu stanova koji su potencijalno odgovarajuće rešenje mogu sačuvati. Kada je lista sužena na svega par nekretnina koje su ušle u uži izbor, iste mogu posetiti i doneti konačnu odluku.

Na kojoj lokaciji tražiti stan?

Studenti obično stanove za izdavanje traže u blizini fakulteta, jer je to mesto koje će najćešće pohoditi u narednim godinama i žele da mu budu što bliže. Naravno, ove činjenice su svesni i vlasnici nekretnina, zbog čega stanovi u blizini univerziteta drže visoke cene. Pozitivna stvar je što su Beograd, Novi Sad i Niš, najveći univerzitetski centri Srbije, u svim svojim delovima odlično povezani gradskim prevozom.

Ako ste u potrazi i zanima vas izdavanje stanova u Novom Sadu, ne morate se nužno ograničiti samo na Limane, Grbavicu ili Centar. Čak i ako se opredelite za Bistricu ili Detelinaru, do Univerziteta ćete gradskim autobusom stići za svega desetak minuta, a ušteda na troškovima najma stana može biti značajna.

Cimeri - da ili ne?

Spomenuli smo visoke cene stanarine - to je trend koji nas prati par godina u nazad i za sada nema najave da bi cene mogle ući u fazu stagnacije, ako već ne i opadanja. Najskuplji su najmanji stanovi - garsonjere i jednosobni stanovi, dok su stanovi većih kvadratura znatno povoljniji. To nas navodi na pitanje da li je cimerstvo dobra ideja?

U kontekstu sve težeg plaćanja visokih cena renti i računa, apsolutno jeste. Cimer može biti značajno olakšanje za mladu osobu koja se prvi put odvaja od porodice i svog rodnog mesta i dolazi da živi sama u velikom gradu. Ukoliko odaberete cimera koji studira isto što i vi, možete zajedno odlaziti na predavanja, vežbati i rešavati probleme u učenju sa kojima se susrećete.

Međutim, kako cimerski život ne bi postao noćna mora, pobrinite se da pažljivo odaberete osobu sa kojom ćete deliti životni prostor. To možete učiniti na sajtu cimeri.rs. Otvoreno porazgovarajte o životnim navikama - ako imate ograničene finansije i želite da završite studije što pre, osoba koja pravi žurke i dovodi društvo neće biti idealan spoj za vas (i obrnuto).

Studenti danas mnogo lakše mogu pronaći stan, zahvaljujući napretku tehnologije koji nam dozvoljava da u svega par klikova dođemo do željenih informacija. Međutim, plaćanje najma stanova danas je teže nego ikada pre, zato pažljivo razmotrite opcije koje imate na raspolaganju i birajte pametno. Srećno!

Autor: Nadlanu.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

beogradcimeriizdavanjenisnovi sadstanovistudenti