Srbiji i dalje preti dužnička kriza

"Da bi se ta opasnost prevazišla neophodno je da se fiskalni deficit u 2014. godini smanji na oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da pritom dodje do oporavka privrede i rasta društvenog proizvoda bar za tri odsto", rekao je on u intervjuu za 100. broj mesečnika Ekonometar.

Prema recima Arsića, u ovoj godini zaustavljanje rasta javnog duga nije moguće jer će deficit u najboljem slučaju iznositi četiri odsto BDP-a, a rast društvenog proizvoda od 1,5 do dva odsto.

"Na osnovu podataka za prva dva meseca procenjujem da će fiskalni deficit na nivou cele države u 2013. godini, ako se ništa ne preduzme, iznositi oko 4,5 odsto BDP", rekao je on.

Arsić je istakao da je smanjenje fiskalnog deficita moguće samo preko ušteda u javnoj potrošnji, pošto ne treba povećavati ukupno poresko opterećenje.

"Za to su potrebne reforme celog javnog sektora - otklanjanje nesrazmere izmedju prihoda i rashoda Republike i lokalnih zajednica, sredjivanje penzionog sistema, smanjenje subvencija privredi, ali i viška zaposlenih u javnom sektoru", rekao je on.

Arsić je istakao da takve reforme punom snagom treba da se primene u narednoj godini, ali je napomenuo da za sada nema nagoveštaja da se pripremaju.

Na pitanje da li je u sadašnjim uslovima poželjno razduživanje dela javnog duga za 430 miliona dolara, on je ocenio da se radi o dobrom potezu.

"Ovakvom operacijom se ne smanjuje javni dug nego se samo menja njegova struktura. Pri tome je nesporno da se radi o dobrom potezu jer se njime skuplji dug zamenjuje jeftinijim", zaključio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

(Izvor: B92 )

ekonomijakrizasrbija