Dežer se nada da će Srbija dobiti datum do avgusta

Dežer veruje i da će Beograd i Priština postići dogovor.

"Nadam se da ćemo započeti pregovore, ili makar odlučiti o datumu pre nego što u avgustu napustim Srbiju", rekao je Dežer tokom debate sa srednjoškolcima u Domu omladine.

EU ne traži od Srbije da prizna Kosovo, ali traži stabilizaciju i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine koja će, kako je rekao, obezbediti bolji život ljudima "južno i severno od Ibra".

"Mislim da će sporazum (između Beograda i Prištine) biti postignut, ne možemo ni jednoj ni drugoj strani da namećemo izbor, na njima je da se dogovore", naveo je on i dodao: "Nadam se da ćemo rešiti kosovski problem, ako prionemo na posao."

Stabilizacija odnosa Beograda i Prištine, kako je naveo, od ključnog je značaja za proces evrointegracija Srbije.

"Pre tri godine niko nije mogao da zamisli da će premijer Srbije i kosovski premijer voditi dijalog i imati sastanke na dve do tri nedelje. Sve to treba da se konsoliduje jednim sporazumom koji će da obezbedi miran život ljudima na Kosovu", objasnio je Dežer.

Po njemu, kad je Kosovo u pitanju, ljudi više gledaju prošlost - umesto da razmišljaju o zajedničkoj budućnosti.

"Prestanite da podižete spomenike sa imenima žrtava rata, ne kažem da ne treba da obeležavate, ali razmišljajte o zajedničkoj budućnosti, svi ste vi komšije i susedi", poručio je Dežer.

(Izvor: Tanjug, B92)

datum pregovoraeusrbijavensan dežer