Dve reči koje muškarac NIKADA ne sme da izgovori

- Muškarci su u načelu tako sazdani da u uslovima pojačane napetosti pokušavaju da uspostave kontrolu nad situacijom. Ako je partnerka iznervirana, oni će, u pokušaju da smire duhove, najverovatnije upotrebiti frazu "smiri se", ali nisu svesni da na taj način stvari zapravo čine još gorim- objašnjava njujorški bračni i porodični terapeut Pol Houkmajer.

Zašto muškarci nikada ne bi trebalo da upute ženi ove reči i kako da se postavite ako vaš partner to ipak učini.

PREZRIVE SU
Recimo da ste ljuti zato što je pozvao u goste svog prijatelja koga vi ne podnosite i to baš one večeri koju ste rezervisali za izlazak ili da po ko zna koji put raspravljate o istom problemu u vašoj vezi.

"Smiri se", kaže on, ali vi čujete: "Nerazumna si".
Houkmajer kaže da većina žena tumači ove reči kao znak da muškarac smatra da su njena osećanja neopravdana.

- Kada je uznemirena, poslednje što želi da čuje jeste da je izgubila kontrolu i da njena osećanja nisu na mestu. Niko ne želi da se oseća kao nerazumna osoba.

NIČEMU NE KORISTE

Da, ljuti ste. U to nema sumnje, ali ako vam on to kaže tim rečima, to sigurno neće rešiti problem.

- "Smiri se" je fraza koja ne rešava problem zato što ljudi u načelu ne vole da im neko diktira kako će se osećati - objašnjava Houkmajer.

A ako i niste bili (toliko) uznemireni, ove dve "bezazlene" reči uticaće da razmirica poprimi znatno veće razmere.

PODLE SU

- Neki muškarci zaista koriste ovu frazu da bi smirili situaciju, a za neke je to manipulativna taktika kada se osećaju nemoćno - ističe Houkmajer, koji ovakav potez naziva klasičnom projekcijom.
Kada je muškarac ljut i počinje da gubi kontrolu nad situacijom, on će reći ženi da je ljuta i van sebe. Ako ona reaguje na očekivani način, time što će biti se uznemirenija, on u tome vidi opravdanje za vlastita osećanja.

Dakle, šta da radite kada vaš partner posegne za ovim rečima u kritičnom trenutku? Houkmajer ima iznenađujuće rešenje:

- Dajte mu za pravo. Mirno mu recite: "Da, ljuta sam i moja osećanja su opravdana." Nakon toga mu predložite da se razdvojite kako biste se ohladili, pozovite prijateljicu da se ispričate ili prošetajte. Šetnja će podstaći lučenje endorfina, prirodnih neurotransmitera koji popravljaju raspoloženje.

(Izvor: Blic - Maja Anastasijević )

muškarcisvađažene