Mihajlovićeva traži ukidanje Srbijagasa

Iz „Srbijagasa“ bi pre gašenja bili izdvojeni svi poslovi transporta i skladištenja prirodnog gasa, kao i „Azotara Pančevo“. Predlog je dat Vladi po hitnom postupku 28. marta, dan nakon što je potpisan dugoročni gasni ugovor sa Rusijom. Vlada predlog još nije razmatrala.

„Blic“ prenosi delove ministarkinog plana. Kao razlog za restrukturiranje navodi se visoka zaduženost preduzeća, a ciljevi su, između ostalog, „sprečavanje finansijskog sloma“ „Srbijagasa“ i daljeg zaduženja države.

Reorganizacija je zamišljena u nekoliko faza. U prvoj se iz „Srbijagasa“ izdvajaju u Distribucija, Transport i skladištenje, Trgovina i drugo u dva, tri ili više zatvorenih akcionarskih društava sa 100 odsto kapitala u vlasništvu države. Radni naslov budućeg preduzeća koje bi se bavilo transportom i skladištenjem bio bi „Transgas“ i ostavlja se mogućnost njegovog ulaženja u holding radnog naziva „Srpski energetski holding“. U novi holding bi ušla i druga državna preduzeća koja se bave energetikom: „Transnafta“, JP „Elektromreža Srbije“ i delom JP „Srbijagas“, koji se bavi snabdevanjem gasom tržišta u Srbiji. Pored toga, predviđa se i formiranje novog preduzeća „Gasna skladišta Srbije“.

Prva faza čiji je rok 31. jul ove godine podrazumeva izdvajanje svih zavisnih društava, osim „MSK Kikinde“ i „HIP Petrohemije Pančevo“ i oslobađanje „Srbijagasa“ od dugova tih preduzeća. Tu se posebno apostrofira izdvajanje „Azotare Pančevo“.
U drugoj polovini godine sprovodi se druga faza tokom koje je predviđeno formiranje novog zatvorenog akcionarskog društva „Transgas“, smanjenje broja zaposlenih uz „prirodni odliv“ ili otpremnine, pretvaranje JP „Srbijagas“ u AD „Srbijagas“.

U trećoj fazi do kraja 2014. predviđa se izdvajanje iz AD „Srbijagas“ imovine i svih pratećih službi u AD „Transgas“ i razmatranje formiranja holdinga koji čine AD „Transgas“, AD „Transnafta“, AD „Elektromreža Srbije“, a u perspektivi AD „Gasna skladišta Srbije“.

Izvor: Blic

srbijagaszorana mihajlović