Pulicer za književnost Džonsonu i Aktaru

Pulicerov žiri juče je knjigu Adama Džonsona "The Orphan Master's Son" nazvao "izvanredno napisanim romanom koji nosi čitaoca na avanturističko putovanje u dubine totalitarističke Severne Koreje i najintimnije prostore ljudskog srca".

To je treća knjiga 45-godišnjeg Džonsona koji predaje kreativno pisanje na Stenfordu.

Izdavači i knjižari bili su šokirani prošle godine kada Pulicerov žiri, posle mnogo godina, nije dodelio nagradu za fikciju.

Ajad Aktar je nakon saznanja da je dobio nagradu za dramu "Disgraced" rekao: "Ovo je velika čast. Šokiran sam". "Veoma sam srećan i zahvalan".

Aktar je 42-godišnji Njujorčanin koji je napisao roman "Američki derviš" (u Srbiji ga je izdala "Laguna") i glumio u filmu "The War Within" (Rat iznutra).

Pulicer za dramu, kao i ček od 10.000 dolara, dodeljuje se za "izvanredan komad američkog autora, po mogućstvu original, koji se bavi američkim životom".

Pulicera za biografiju dobio je Tom Reis za "The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo" (Crni grof: Slava, revolucija, izdaja i stvarni grof Monte Kristo), za stručno delo nagradu je dobio Gilbert King za "Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America", dok je nagradu za poeziju dobila Šeron Olds za "Stag's Leap" (Jelenski skok).

Kada je reč o muzici, Kerolin Šou je dobila Pulicera za "Partitu za osam glasova".

(Izvor: Tanjug, B92)

književnostpulicerova nagrada