Vlada Kosova: BG otvara pitanja van sporazuma

U saopštenju Vlade Kosova se ističe da je delegacija Kosova otputovala u Brisel kako bi postigla saglasnost o planu za primenu sporazuma, ali da je srpska strana umesto razgovora o planu otvorila nekoliko pitanja koja nisu deo sporazuma.

O tim pitanjima će se razgovarati jedino na nivou premijera i ne mogu biti deo razgovora o planu za primenu sporazuma, dodaje se u saopštenju.

U Briselu su danas nastavljeni juče započeti razgovori radnih grupa Beograda i Prištine uz podršku predstavnika EU, o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Šef radne grupe Srbije u Briselu Marko Đurić izjavio je danas u Briselu da je prištinska delegacija napustila razgovore o primeni sporazuma i istakao da je srpska strana došla u najboljoj nameri s ciljem da se sprovede duh i slovo sporazuma.

Kako se saznaje u izvorima koji su pratili razgovor radnih grupa Beograda i Prištine, prištinska strana tražila je da se najpre ukinu srpske institucije na severu Kosova, a da se onda, uz prevashodno učešće prištinskih vlasti, formiraju nove srpske institucije.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je danas u Briselu da za sada nije postignut dogovor s beogradskom delegacijom i najavio da bi sastanak premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, trebalo da bude održan 21. maja u Briselu. Đurić je rekao da ne zna na osnovu čega je Kuči izjavio da bi tada trebalo da se održi novi sastanak premijera Srbije i Kosova.

Današnji sastanak timova u Briselu je drugi od 19. aprila kada su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačih i Hašim Tači parafirali Sporazum o normalizaciji odnosa. Prvi je održan 26. aprila.

(Izvor: B92 )

briselbriselski sporazumpregovori beograda i prištinevlada kosovavlada republike srbije