Pogledajte kako su danas plesali maturanti u Srbiji (FOTO, VIDEO)

Osnovna ideja ovog događaja je povezivanje mladih kroz ples i muziku, kako bi tokom šest minuta sinhronizovanog plesa svi bili kao jedan, bez granica, bez razlika, bez nasilja, promovišući mir i zajedništvo kao zajedničku želju čovečanstva.

Od svojih početaka pre čitave decenije do danas, maturantska parada okupila je gotovo 200.000 maturanata iz deset generacija, svake godine promovišući nenasilje, toleranciju i zajedništvo kao osnovne vrednosti evropskih naroda.

"Ples tolerancije" najveći je omladinski evropski projekat i održava se desetu godinu zaredom.

Maturanti u Nišu Foto: Beta

U Srbiji maturanti su plesali i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Vršcu, Sremskoj Mitrovici, Obrenovcu, Lajkovcu, Pećincima, Kikindi, Apatinu, Senti, Čoki, Novom Kneževcu, Kruševcu, Negotinu, Sokobanji, Knjaževcu, Babušnici, Dimitrovgradu, Pirotu, Prokuplju, Užicu, Sjenici, Novom Pazaru, Raški, Bosilegradu, Paraćinu, Dimitrovgradu, Bečeju, Bogatiću.

Plesalo se i u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori...

Novosadski maturanti su plesali kadril na trgu ispred Gradske kuće, a manifestacija je imala i humanitarni značaj. Udruženje protiv dijabetesa Novog Sada je podelilo 1.000 postera sa natpisom "STOP DIJABETES NOVI SAD" koje su maturanti držali uoči plesa, s ciljem podizanja svesti o epidemiji dijabetesa u celoj Evropi.

Novosadski maturanti Foto: Beta

U centru Šapca, uz taktove Štrausove operete "Slepi miš" plesalo je oko 400 maturanata. Lanac, ukrštanje, promenada - samo su neki od elemenata kadrila - sa kojima su se mnogi maturanti prvi put sreli. Posle šest minuta sinhronizovanog plesa, Šapčani su druženje u centru grada završili velikim kolom.

Niški maturanti su se, pre maturantske parade na glavnom gradskom trgu, okupili na stadionu u Čairu, gde su formirali živi Hristov monogram u čast velikog jubileja Milanskog edikta koji se obeležava u njihovom gradu.

Tačno u podne, u centru Niša plesalo je 2.000 maturanata, koji su posle zvaničnog dela programa zaigrali užičko kolo.

Kraljevački maturanti zajedno sa maturantima iz 44 gradova 9 evropskih zemalja igraće maturski kadril za Ginisov rekord 24. maja. Prošle godine plesalo je rekordnih 33.000 maturanata.

(Izvor: RTS, RTV, Tanjug)

evropamaturantiplessrbija