Vensan i Brino: "Konačno se osećamo kao ljudi!" (VIDEO)

U francuskom gradu Monpeljeu juče je sklopljen prvi gej brak nakon duge borbe i oštrih protesta protiv novog zakona kojim se ova država, kao 14. na svetu, pridružuje zajednici zemalja koje su legalizovale brakove istopolnih osoba.

Venčanje Vensana Obena (40) i Brina Boila (30) održano je u gradskoj kući u prisustvu velikog broja političara ali i gradonačelnice Monpeljea, Elen Mandru, koja im je prva čestitala.

Ceremonija je uživo emitovana na televiziji a 130 novinara akreditovalo se da prati događaj. Supružnike i njihove zvanice obezbeđivalo je oko stotinu policajaca budući da je grupa demonstranata pokušala nasilno da prekine ceremoniju.

Protivnici istopolnih zajednica demonstriraju već nekoliko nedelja, preciznije od 23. aprila kada je francuski parlament usvojio zakon o legalizaciji brakova ove vrste i pravima gej parova da usvajaju decu.

Prisustvom na proslavi u Monpeljeu, političari su poslali jasnu poruku demonstrantima i pokazali, kako je naglasila Elen Mandru, da se neće pokolebati u procesu "modernizacije države".

M.N

francuskagej brakovilegalizacija gej brakovamonpelje