Muzej u Maroku posvećen piscu "Malog princa"

“Pisac Antoan de Sent-Egziperi delimično je rođen ovde u Tarfaji gde je proveo dve godine kao magacioner Aeropostala”, kaže Sadat Saibat Mrabihrabu dok otvara vrata malog muzeja na dalekom jugu Maroka gde se pustinja i more susreću.

“Ovde je počeo da piše svoje knjige, ispod zvezda. Ovo je mesto rođenja pisca koji je poznat u celom svetu”, dodao je on.

Sent-Egziperi je neodvoljiv od svoje knjige “Mali princ”, serije ilustrovanih parabola o dečaku princu sa malenog asteroida koji pilotu koji se slupao u pustinji priča o svojim avanturama među zvezdama.

Prvi put objavljena pre gotovo 70 godina u Njujorku na francuskom i engleskom jeziku, knjiga je postala jedna od najprodavanijih svih vremena sa 140 miliona prodatih primeraka i prevedena je na 270 jezika i dijalekata.


Sent Egziperi u tuluzu 1933. Foto: Vikipedija

Pre nego što je postao književnik, Sent Egziperi bio je avijatičar stacioniran u Tarfaji 1927. godine, mestu gde stalno duvaju vetrovi i koje je bilo važna stanica za točenje goriva aviokompanije Aerpostal, koja je povezivala Francusku sa njenim kolonijama u Africi.

Danas, čak i sa novim zgradama koje se izdižu iz peska, ovaj usamljeni lučki gradić nekada poznat pod imenom Kejp Džubi odaje utisak da se malo toga promenilo.

Ispred Tarfaje stoji oronula tvrđava koju su Britanci podigli krajem 19. veka i Atlantik. Iza grada je Sahara. Nekadašnja pista je udaljena pet kilometara od grada.

Između dva svetska rata avioni bi dolazili iz Tuluza i ostavljali svoj tovar pre odlaska dalje na jug. Dvosedi koje su tada koristili mogli su da lete svega 700 kilometara zbog čekga je Aeropostal odlučio da otvori bazu južno od Agadira u Kepj Džubriju koji je tada bio pod španskom kontrolom.

Sent Egziperi je spakovao svoje torbe i dvosedom iz Prvog svetskog rata krenuo kao obali Maroka i svom novom poslu - oslobađanju oborenih pilota iz ruku neprijateljskih lokalnih plemena.

Tokom 18-mesečnog boravka u dramatičnoj izolaciji Tarfaje napisao je svoj prvi roman “Pošta za jug” a ideju za naslov mu je dao kolega pilot Žan Mermoz, kaže kustos muzeja. I u tom romanu je nagovešten pustinjski pejzaž koji će Mali princ otkriti kada padne na Zemlju iako je ta knjiga napisana više od deset godina kasnije.

Muzej u Tarfaji otvoren je 2004. sa ciljem očuvanja uspomene na ključnu epizodu u životu jednog od najvoljenijih pisaca Francuske, čiji Mali princ ima muzej u Japanu.

Život proslavljenog pisca i pilota ispričan je na zidovima muzeja, od rođenja u Lionu 1900. do misteriozne smrti 1944. tokom misije na Mediteranu.

Sent Egziperi preživeo je pad u Sahari 1935. godine.

“Zaista je voleo Saharu. Noći je provodio u potpunoj izolovanosti. Budio se sa žutom svetlošću i naletima vetra kao da je na moru”, stoji na jednom zidu.

U uglu visi slika Malog princa koju je naslikao sam Sent Egziperi.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Antoan de Sent-Egziperimali princmarokomuzej