Belle Epoque

Ako slučajno niste do sada primetili, od pre dva meseca preko puta Bajlonijeve pijace nalazi se novo mesto. Ne, to nije renovirani ''Vašington''! On se preselio u romantična sećanja svojih vernih ranojutarnjih posetilaca, a njegovo mesto nasledila je ''lepša epoha''. 

Bar-restoran ''Belle Epoque'' je to novo hype mesto u gradu. Profi koktel bar, kome nema sličnog u čitavom regionu, dugačak je čak 8 metara. Dobro ste pročitali, 8 metara crnog drveta sa bezbroj šarenih flaša najkvalitenijih pića i nasmejanim barmenima (poznata ekipa iz ''Ben Akibe'') koji stvaraju magiju od preko 1000 koktela. 

Pomislite da je jedan grandiozan bar dovoljan da London i Njujork budu tako blizu. Možda i jeste, ako sa svojim centrom sveta sedite u separeu tako malom da možete samo da gledate jedno drugo. Ili, ako najluđu ekipu dovedete u futurističko ćoše ili, možda, barokni budoar. A šta mislite o laganom ručku u pariskom kafeu? Sve je to moguće u bar-restoranu ''Belle Epoque''. Samo treba da izaberete koja vam dekadentna faza sa prelaska vekova trenutno odgovara. 

Kada prestanete da upijate do detalja osmišljen enterijer, pažljivo birane komade nameštaja i originalna umetnička dela, na red dolazi meni. Nije preterano veliki, ali jela su izuzetno probrana, a za njihov kvalitet vam garantuje jedan od najkomunikativnijih kuvara u gradu – Joca Mirić. Poželećete da probate sve – od lososa lutalice, tamnozelenog potaža i piletine u bezobraznom sosu do cheese cake-a i domaće čokolade sa ljutom papričicom & korom pomorandže. Iz ličnog iskustva preporučujemo vam focaccia, fenomenalni hleb koji samo Joca zna da spremi kako treba, zatim salatu ''Belle Epoque'', zato što je lagano slasna, i carpaccio, ako volite meso. Ukratko, kvalitetan kratak meni koji se isprobava od početka do kraja. 

Preko dana i u rane večernje sate (kuhinja radi do 23h), ''Belle Epoque'' je tu da nepca uživaju, a posle da se uživa u koktelima, kvalitetnim vinima, finim ljudima i, što je veoma bitno, dobrom izboru muzike. Latino, jazz, Buddha Bar, Café del Mar i drugi prijatni zvuci dolaze sa DJ pozicije odmah iznad duplih vrata, tako da ste dvostruko izolovani od buke prometne ulice. Muzika nije previše glasna, znači dobro društvo za ćaskanje je obavezno. 

''Lepa epoha'' se tek zagreva za zimu kada joj sezona. Naravno, ako je suditi po, u ovom slučaju, potpuno nebitnoj činjenici da bašta ne postoji. U planu su mnoga zanimljiva događanja i povremena suptilna menjanja enterijera. Zato, na vreme rezervišite mesto. Recimo, ''oči u oči'' s barmenom koji vam mućka Mojito? 

Katarina Milovanović