Da li su Pink Panteri odgovorni za pljačku u Kanu?

Milijarder Lev Leviev (56) je, kako piše britanski "San", Izraelac koji živi u Moskvi i blizak je saveznik Putina. List navodi da je "Leviev" specijalizovana firma za trgovinu dijamantima koja ima kancelarije u Londonu, Njujorku, Dubaiju i Singapuru.

Pljačku dijamanata i nakita u nedelju u Kanu izveo je jedan čovek u sred bela dana, oko podneva u Hotelu Karlton u letovalištu na Azurnoj obali, čuvenom po godišnjem filmskom festivalu na kom prisustvuju brojne poznate ličnosti.

Tokom pljačke niko nije povređen.

Eksperti su primetili da se ova pljačka odigrala nakon što je nekoliko članova grupe "Pink Panter", poznate po spektakularnim pljačkama nakita, pobeglo iz zatvora, prenela je agencija AP. Američki urednik sajta koja pruža informacije o bezbednosti kulturnih dobara Džonatan Sazonf je rekao da su male šanse da će nakit biti pronađen, jer se lako može prodati.

Saznof je kazao da je normalno što pljačkaši gravitiraju ka Kanu, koji privlači bogate i poznate. On je dodao da će policija najverovatnije ispitati da li je ova pljačka u vezi sa nedavnim bekstvom iz zatvora članova "Pink Pantera".

Prema rečima Saznofa, ova pljačka je bila u stilu te bande.

"Mogućnost ponovnog vraćanja na scenu bande 'Pink Panter' izaziva zabrinutost i policija širom sveta to prati vrlo ozbiljno. Krađa dijamanata velike vrednosti je tačno ono što oni rade, pa je moguće pretpostviti da su se vratili"
, ukazao je on.

Bosanac iz "Pink Pantera", bande međunarodnih pljačkaša dragulja, pobegao je u četvrtak zajedno sa cimerom osuđenim švajcarskim kidnaperom, iz zatvora u Švajcarskoj, a u tome su im pomogla dva naoružana ortaka. Milan Poparić, koji je bio na odsluženju kazne od skoro sedam godina zbog pljačke prodavnice nakita 2009. godine, treći je član "Pink Pantera" koji je od maja pobegao iz zatvora u Švajcarskoj.

Zajedno s Adrijanom Albrehtom, osuđenim švajcarskim kidnaperom, piromanom i peračem novca, Poparić je pobegao iz zatvora u Orbeu, na zapadu Švajcarske.

Maja ove godine, tokom održavanja Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, lopovi su ukrali nakit vredan 1,4 miliona dolara namenjen pozajmljivanju filmskim zvezdama, podseća francuska novinska agencija.

Pljačka se dogodila u hotelskoj sobi Amerikanke zaposlene u švajcarskoj kompaniji "Šopard" (Chopard), tako što su lopovi odneli sef.


Blic

kannakitpink panterpljačka