"Vršački vinogradi" prodavani kineskoj firmi trostruko jeftinije od tržišne vrednosti

Iako je početna cena "Vršačkih vinograda" u prvom krugu javnog nadmetanja bila 17,6 miliona evra, kineski konzorcijum "Gunan Nan", koji je bio jedini ponuđač na licitaciji, trebalo je da celokupnu imovinu kupi za svega 5,2 miliona evra.

Sumnja se da je Agencija za privatizaciju, koja zastupa 72 odsto državnog kapitala "Vršačkih vinograda", ceo postupak prodaje prilagodila kineskoj firmi.

Mali akcionari, koji poseduju 28 odsto kapitala, očekuju da će se postupak privatizacije poništiti, zbog niza neregularnosti kao i nerealno niske cene.

"Očekujemo sad da će Ministarstvo policije, Tužilaštvo i Ustavni sud - mi smo apelovali na sve njih - konačno da rade svoj posao i da krenu hapšenja, jer bi samo onda bili zadovoljni, da konačno oni koji su učinili ogromnu štetu svima nama za to i odgovaraju"
, kaže predsednik sindikata Nezavisnost i mali akcionar Jon Popov.

U "Vršačkim vinogradima" kažu da to što firma ima dugove, nema veze sa postignutom cenom, jer se ne prodaje kapital, već imovina i budući vlasnik ne nasleđuje nijedan dug.

Komercijalni direktor "Vršačkih vinograda" Dejan Nestorov kaže da je bila prodaja putem tendera, odnosno putem prodaje kapitala, onda bismo mogli da pričamo na tu temu.

"U ovom momentu firma se prodaje putem prodaje imovine, kupac ulazi u firmu, uzima svu imovinu, zalihe vina, itd. i nema nikakve obaveze prema bilo kom poveriocu bile to banke, dobavljačima", kaže Nestorov.

Savet za borbu protiv korupcije sada od Agencije za privatizaciju traži da odgovori na nekoliko pitanja, među kojima i zašto je dala neverovatno kratke rokove za prikupljanje dokumentacije za javno nadmetanje, koje su mogli da ispoštuju samo zainteresovani ponuđači sa poverljivim informacijama.

Savet traži i odgovor na pitanje zašto je procena imovine i vrednosti obavljena sa podacima za 2012, kada je poznato da je cena zemljišta u Vojvodini porasla više od 100 odsto i zašto je hektar poljoprivrednog zemljišta Vinograda procenjen na 1.800 evra kada je poznato da se cena kreće između 10.000 i 15.000 evra.

Kako RTS saznaje u MUP-u, radna grupa uprave kriminalističke policije već duži period radi na ovom slučaju, a rezultati bi trebalo da budu poznati u septembru.

Izvor: RTS

agencija za privatizacijuprodajavršački vinogradi