"Etihad" preuzima upravljanje tek kad se ispune svi uslovi

"To se nije desilo danas i potrebno je da se zadovolje svi regulatorni uslovi. Kada će to biti, odnosno da li će to biti za tri, četiri ili pet dana za sada nije poznato", rekao je Vukašinović.

Iz "Etihada" je pre dve nedelje saopšteno da će ugovor o menadžmentu firme stupiti na snagu nakon regulatornih odobrenja.

Planirani datum je 1. septembar, ali će to zavisiti od svih regulatornih tela koja treba da daju svoje odobrenje do tog datuma, saopšteno je tada iz te kompanije.

Vlada Srbije potpisala je 1. avgusta sa "Etihad ervejzom" sporazum o strateškom partnerstvu, kojim će kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postati vlasnik 49 odsto kapitala srpske avio-kompanije.

"Jat ervejz" će ubrzo početi da posluje kao "Er Srbija", ali formalno pravno neće odmah promeniti ime, a kada se to dogodi kompanija će izmeniti i svoj operativni avio-kompanijski sertifikat (Airline Operating Certificate -AOC).

Predviđeno je da srpska avio-kompanija s "Etihadom", kao strateškim partnerom, ima flotu od 10 novih "Erbasovih" aviona.

Vukašinović je rekao da je nedavno doneta odluka da se raspiše konkurs za prijem 20 novih pilota, koji će proći obuku za kopilote.

Na dodatnu obuku za upravljanje "Erbasovim" avionom u Nemačkoj danas je upućena prva grupa od 40 pilota "Jat ervejza". Obuka će biti organizovana u dva centra - u Berlinu i u Dizeldorfu, naveo je on.


Blic

air serbiaetihadjat