Strancima u Vladi više plate

Lazar Krstić, koji je u resor finansija došao iz američke konsultantske kuće „Mekenzi“, primaće tako, skoro šest puta manju platu na odgovornom zaduženju u Srbiji, pišu Večernje novosti.

“Sigurno je da ću primati više od većine ljudi u našoj državi i to će mi biti dovoljno da pristojno živim”, čuli smo od Krstića.

Inače, kako Novosti saznaju, u Vladi se priprema nova odluka za plate posebnih savetnika. Po još važećoj uredbi, maksimalni iznos ličnog dohotka za savetodavce bio je oko 118.000 dinara. Ta skala morala bi da se poveća zbog mogućeg angažovanja inostranih eksperata.

Na primer, sa bivšim austrijskim kancelarom Alfredom Guzenbauerom, koji bi trebalo već narednih dana da počne da daje savete prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, postignut je načelan dogovor da radi za oko 1.900 evra. Ali, ta „deblja koverta“, moraće da se predvidi i Vladinom odlukom.

“Ministarstvo finansija bi trebalo zajedno sa ostalim državnim organima uskoro da pripremi novu uredbu o naknadi za rad posebnih savetnika”, potvrdio je Veljko Odalović, generalni sekretar Vlade.

Po toj odluci, biće određeno i koliko savetnika će moći da angažuju ministri u rekonstruisanim kabinetima. Zasada ih je već odabrao Saša Radulović, ministar privrede:

“Savetnici će mi biti Miroslava Milenović, iz Saveta za borbu protiv korupcije, koja je u Đinđićevoj vladi bila zadužena za javna preduzeća, i Dušan Vasiljević, koji vodi tim za regulatornu reformu. Ostatak tima kompletiraću narednih dana”.

Vanja Udovičić, ministar sporta, još bira svoj tim. Izvesno da će mu savetnik za medije biti Nikola Papak koji je pre rekonstrukcije bio medijski savetodavac vicepremijerke Suzane Grubješić.

U timu Tanje Miščević, glavnog pregovarača sa EU, između ostalih, biće i državni sekretari ministarstva finansija i spoljnih poslova, kao i ambasador Srbije pri EU Duško Lopandić.

Izvor: novimagazin

ministriplatavlada