Prirodne lepote Srbije donose milione evra

Ti podaci govore da je samo od turizma moguće zaraditi milione evra.

Poslednje istraživanje, koje smo radili u julu ove godine, pokazuje da je 2013. u odnosu na prošlu godinu znatno bolja jer je broj dolazaka turista veći za 8,6 odsto, a broj noćenja za 3,3 odsto.

Podaci koje smo dobili od Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je ove godine u Srbiji do jula boravilo ukupno 1.250.493 turista, što je za pet odsto više u odnosu na period januar-jul prošle godine. Od toga, domaćih turista bilo je 756.528, što čini 61 odsto od ukupnog broja gostiju, a inostranih 493.965, to jest 39 odsto - kažu u TOS.

Banje privlačne

Od planina najpopularnije su Tara, Kopaonik, Zlatibor, od banjskih centara najviše se ide u Vrnjačku banju i Sokobanju, a kada je o jezerima reč, najprimamljivija su Vlasinsko, Srebrno, jezero Perućac...

"U okviru banjskih centara dominira Vrnjačka banja, u kojoj je u prvih sedam meseci noćilo 89.918 turista ili čak 14 odsto više nego u isto vreme lane. Time je udeo tog mesta u turističkom prometu banjskog turizma iznosio čak 39,2 odsto",
kažu u TOS.

Iza Vrnjačke banje nalazi se Sokobanja sa oko 30.000 noćenja, odnosno za 6,8 odsto više nego u prvih sedam meseci 2012. To je činilo 13,2 odsto ukupnog broja noćenja turista u banjskim centrima Srbije. U strukturi noćenja turista u Srbiji, tik ispred banjskih mesta, nalaze se planinski centri.

Sa oko 255.000 noćenja u periodu januar-jul ove godine, planinski turizam je učestvovao sa 20,4 odsto u ukupnom broju noćenja gostiju - kažu iz Instituta za tržišna istraživanja i dodaju da je produžena zimska sezona doprinela da se i u tom segmentu turizma u prvih sedam meseci zabeleži pozitivna dinamika po stopi od 0,7 odsto.

Kurir

srbijatosturizam