NEPROCENJIVO: Svet je bogatiji za 17 pandi (FOTO)

Prizor 14 tek rođenih pandi u jednom centru za gajenje pandi Čengdu u Kini uliće nadu svim ljubiteljima životinja, jer predstavljaju veliki doprinos populaciji ovih lepih životinja.

Od 20 bebica, koliko je rođeno, krizne prve dane preživelo je čak 17, a mališani su se pridružili velikoj porodici koja broji 128 pandi koje su rođene u ovom centru za uzgajanje.

Danas je 14 crno-belih mališana predstavljeno javnosti, a slika koja uliva nadu u obnovu ove populacije obišla je svet.


Foto: Beta, AP

Tek rođene pande imaju izuzetno slab vid i veoma su male, pa im to umanjuje šanse za preživljavanjem, bilo da su u divljini ili u zatičeništvu. Njihovu populaciju dodatno ugrožavaju problemi sa plodnošću i nezainteresovanost odraslih jedinki za produžetak vrste.

Poslednjih godina, međutim, naučnici su otkrili da pande imaju polni nagon samo tokom tri dana godišnje. Ova činjenica, zajedno sa detaljnim istraživanjem hormona, rezultirala je rođenjem ovih medenih mališana.


Foto: Beta, AP

Budući da u je u divljini ostalo svega 1800 pandi, dok ih u zatočeništvu ima svega oko 300, Kina je uložila velike napore kako bi očuvala ovu vrstu, koja predstavlja njen zaštitni znak. Stoga je u ovoj zemlji otvoreno više od 50 centara, a Čengdu je najznačajniji među njima i smatra se "prestonicom pandi".

Izvor: Životinje.rs

kinapande