PRAVDU POTRAŽIO NA SUDU: Firma otpustila radnika jer nije mogao da završi trku od 5 kilometara za 30 minuta

Jedna kineska proizvodna kompanija našla se na udaru kritika Kineza zbog toga što je navodno otpustila jednog svog zaposlenog koji nije mogao da završo trku od 5 kilometara za 30 minuta, jer mu je "nedostajao vredan duh".

Gospodin Liu, čovek koji živi u gradu Sudžou, u kineskoj provinciji Đangsu, podneo je tužbu protiv svog bivšeg poslodavca zbog nezakonitog otkaza nakon što je navodno otpušten jer nije mogao da pretrči 5 kilometara za 30 minuta na 40 stepeni Celzijusa.

Liu se prijavio za posao u fabrici mehaničkih delova i nakon što je prošao niz praktičnih testova koji su uključivali električno zavarivanje i gasno sečenje, saopšteno mu je da je dobio posao. Nakon što je iz svog džepa platio lekarski pregled, gospodin Liu je počeo da radi u kompaniji na poziciji održavanja.

Međuti, Liu nije znao da ima još jedan veliki test da položi. Nekoliko dana nakon što je primljen na posao, gospodin Liu je bio obavešten od strane direktora kompanije da će morati da učestvuje u testu trčanja na duge staze.

Kolege su ga upozorile da ovo nije šala i da bi ako ne pretrči celu distancu od 5 kilometara u predviđenom vremenu, odnosno 30 minuta, gotovo sigurno dobio otkaz. Liu nije imao vremena ni da trenira i, da stvar bude gora, na dan testa napolju je bilo 40 stepeni Celzijusa.

Liu tvrdi da je nakon trčanja oko 800 metara po vrelom suncu počeo da doživljava simptome nalik toplotnom udaru i na kraju je odustao. Umesto da završi trku, jednostavno se vratio na posao, i iako mu tada niko ništa nije rekao, već sledećeg dana je dobio obaveštenje da je pao na probnom roku.

Neimenovana kompanija je objasnila da novozaposleni trčanje na dugu stazu od 5 kilometara treba da završe u roku od 30 minuta i da ukoliko ne uspeju, to znači da ne ispunjavaju uslove za zapošljavanje "vrednog duha".

Međutim, gospodin Liu nije tako lako prihvatio svoj otkaz. Umesto toga, tužio je kompaniju na sudu, tvrdeći da ga nije obavestila o potrebi da položi test fizičke sposobnosti pre nego što ga zaposli, pa je i njegov otkaz bio nezakonit.

Srednji narodni sud u Sudžou složio se sa Liuovom procenom situacije i naložio kompaniji da mu isplati preko 7.000 juana (1.000 dolara) kao kompenzaciju zbog otkaza.

Izvor: Zanimljivostidana.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

firmakinaotkazposaosudtrka