Kako je Tviter spasio privredu San Franciska

Taj "kockarski potez" višestruko se isplatio - podstakao je tehnološke kompanije da izaberu San Francisko za svoju bazu i ojačao lokalnu privredu, piše "Bloomberg".

"Twitter" danas ima 2.000 zaposlenih i poznavaoci berzanskih prilika očekuju da će od inicijalne ponude akcija sakupiti milijardu američkih dolara. Taj potez će, veruje se, stvoriti još milionera, poslova i tehnoloških investicija u četvrtom po veličini gradu u Kaliforniji.

Takođe, očekuje se porast cena nekretnina, što će naterati deo stanovnika da se isele iz grada.

"Imaćete mnogo ljudi koji će se obogatiti kad se Tviter pojavi na berzi i, ako pretpostavimo da će vrednost akcija rasti, oni će imati dovoljne resurse da ulažu u sledeću generaciju tehnologije", kaže ekonomista Ted Igan.

Smanjena je stopa nezaposlenosti u San Francisku: u avgustu je iznosila 5,6 odsto, za razliku od 9,7 odsto tri godine ranije.

Gebrijel Metkaf, izvršni direktor nevladine organizacije koja se bavi prostornim planiranjem i istraživanjem tržišta nekretnina San Franciska, ocenjuje da je cena izgradnje stambenog prostora u tom gradu sada "nekontrolisano skupa", a da će očekivani skok cena biti samo nastavak "velikog talasa" povećane potražnje.

Stanovništvo San Franciska, 800.000 ljudi, sad su "spakovani" na sam vrh poluostrva: grad je dugačak samo 11 kilometara - koliko je i širok. Posle Njujorka, to je najgušće naseljen grad u Sjedinjenim Državama.

Cena prosečne kuće skočila je za 18 odsto za samo godinu dana - u avgustu je iznosila 825.000 dolara, a u isto vreme lane bila je 700.000.

Prosečan stan koštao je 630.000 dolara u avgustu 2010, dok je avgusta ove godine ta cena dostigla 810.000, pokazuju statistički podaci agencije "DataQuick" iz San Dijega.

Ekonomista Igan ukazuje da je takav skok cena nekretnina posledica činjenice da praktično ne postoji stambeni prostor koji je na raspolaganju.

Izvor: 24sata

privredasan franciskotwitter