Kosovska Mitrovica: Veća izlaznost u drugom krugu

Izbori se održavaju u tri biračka centra, na 26 biračkih mesta, u onosvnoj školi "Sveti Sava", Medicinskoj i Tehničkoj školi. Na tih 26 biračkih mesta pravo glasa ima 22.700 glasača. Glasanje traje do 19 časova. RTS javlja da će se glasovi brojati u Mitrovici i da se prvi rezultati izbora očekuju oko 22 sata.

Kosovski ombudsman Sami Kurteši ocenio je danas, posle obilaska biračkih centara u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde se ponavljaju lokalni izbori, da nema problema. On je, u izjavi novinarima, kazao da je obišao birališta i da nije ustanovio da postoje problemi. Opširnije u posebnoj vesti.

Na ponovljenim izborima u tri biračka centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici danas do 10 sati glasalo je 786 birača ili 3,4 odsto od oko 23.000 građana koji imaju pravo glasa, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Prema RTS-u, 3. novembra je otprilike toliko građana izašlo na izbore do 17 sati, kada je prekinuto glasanje.

Komandant Kfora Salvatore Farina obišao je jutros vojnike Kfora koji prate ponovljeno glasanje u Mitrovici.

Farina se u Kosovskoj MItrovici pojavio jutros oko 7 sati ispred Srednje tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici gde se nalazi jedan od biračkih centara na kome se ponavlja glasanje. Farina se kratko zadržao u razgovoru sa vojnicima Kfora, pripadnicima italijanskih karabinjera koji su angažovani kao jedan od tri prstena zaštite na današnjim izborima. Nije davao izjave novinarima.

 Foto: Zveki / Beta-AP

U Kosovskoj Mitrovici ispred biračkih centara jutros su neviđene mere obezbeđenja. Pored pripadnika kosovske policije i Euleksa, tu su i pripadnicici Civilne žaštite.

Svi oni su raspoređeni na mestima gde su 3. novembra stajali zagovornici bojkota kojih jutros nema na ulicama. Povremeno se mogu videti i vojnici Kfora koji patroliraju u svojim automobilima. OEBS je stigao rano jutros sa biračkim materijalom i navodi da su sva biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici otvorena na vreme.

Izbori u severnom delu Kosovske Mitrovice počeli jutros na vreme. Glasačka mesta u sva tri biračka centra otvorena u 7 časova.

Građani severne Mitrovice biraju između pet kandidata, među kojima su Krstimir Pantić - Građanska inicijativa "„Srpska", Oliver Ivanović - Građanska inicijativa „SDP i Dimitrije Janićijević iz Samostalne liberalne stranke. Kandidati za gradonačelnika su i Agim Deva iz Demokratskog saveza Kosova, čiji je lider kosovski premijer Hašim Tači kao i Adrijana Hodžić, direktorka kancelarije Vlade Kosova za severnu Mitovicu.

Izbori se ponavljaju nakon što je u ovim biračkim centrima 3. novembra prekinuto glasanje, kada su nepoznate osobe upale i uništile birački materijal i razbile kutije sa glasačkim listićima. Odluka o ponavljanju izbora dogovorena je na poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Birselu održanoj 6. novembra.

Kosovska policija, Euleks i Kfor saopštili su ranije da će u nedelju preduzeti jake bezbednosne mere. KPS je 24 sata pred glasanje obezbedila objekte u kojima građani od 7 do 19 časova glasaju.

Povećano je prisustvo Euleks policije i Kfora, a tok glasanja prati posmatračka misija EU.

OEBS: Listići da se broje u Prištini

Portparol Oragnizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Nikola Gaon izjavio je jutros da je njihova preporuka da prebrojavanje glasačkih listića sa ponovljenih izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici treba obaviti u Centru za prebrojavanje glasova u Prištini.


Srpska: Spremamo se za slavlje

Građanska inicijativa "Srpska" veruje da će ponovljeni izbori proteći u fer i demokratskoj atmosferi. Predstavnici te liste jutros su ukazali na neispravilnosti u biračkim spiskovima, kao i da se večeras spremaju se za slavlje.

Pantić: Danas ću biti izabran za gradonačelnika

Kandidat Građanske inicijative Srpska za gradonačelnika Severne Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je da je siguran da će danas biti izabran gradonačelnik i opštinsko rukovodstvo u ovom gradu i da izbori predstavljaju put za legalizaciju institucija.

Pošto je u 8.50 sati glasao u Medicinskoj školi u Kosovskoj Mitrovici, Pantić je rekao novinarima da, za razliku od 3. novembra, danas imamo prilično regularan tok glasanja, što ga raduje.


Drecun: Glas Srba ima istorijsku težinu

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da glas Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, na današnjim ponovljenim lokalnim izborima, ima istorijsku težinu, jer su ti izbori izuzetno značajni za srpski narod u pokrajini i za državu u celini.

Izbori se održavaju u tri biračka centra, na 26 biračkih mesta, u onosvnoj školi "Sveti Sava", Medicinskoj i Tehničkoj školi. Na tih 26 biračkih mesta pravo glasa ima 22.700 glasača. Glasanje traje do 19 časova. RTS javlja da će se glasovi brojati u Mitrovici i da se prvi rezultati izbora očekuju oko 22 sata.


Ivanović: Do 10 sati glasalo 300 odsto više nego 3. novembra

Kandidat građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović izjavio je danas da očekuje pobedu na ponovljenim lokalnim izborima. On je izrazio uverenje da će izbori u Kosovskoj Mitrovici biti uspešni i da će doprineti razvoju grada. Ivanović je naglasio da je do 10 sati glasalo 300 odsto više nego 3. novembra.

OEBS: Bez incidenata

Portparol OEBS-a Nikola Gaon izjavio je danas da ponovljeni lokalni izbori u tri biračka centra u Kosovskoj Mitrovici za sada protiču bez incidenata.

"Sva biračka mesta jutros su otvorena na vreme. Prisustvo Kosovske policije, Euleksa i Kfora je znatno oko biračkih centara i do sada sve protiče bez incidenata", rekao je Gaon.

Vulin: Ponosan sam na građane Mitrovice

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je ponosan na građane Kosovske Mitrovice i zadovoljan odzivom na današnjim ponovljenim izborima za lokalne vlasti u ovom gradu.

B92

izbori na kosovukosovska mitrovicaSrbi na kosovu