Zorana Mihajlović: Južni tok će povećati BDP za pet odsto

Ona je za izdanje beogradskog dnevnika “Politika” od nedelje kazala da će do povećanja BDP-a doći zbog učešća domaćih kompanija, koje prema njenim rečima mogu da obave sav građevinski posao osim proizvodnje opreme.

Govoreći o spekulacijama vezanim za projekat gasovoda “Južni tok”, ministarka je izjavila da politika ne sme da služi privatnim interesima i nije normalno da energetsku politiku zemlje vode javna ili neka druga preduzeća, ili centri moći nezavisni od vlade i ministarstva.

Ona je, komentarišući optužbe u javnosti na njen račun da ugrožava projekat “Južni tok” vredan 1,9 milijardi evra, rekla da je njena želja da se uspostavi normalna struktura odlučivanja i nadležnosti, uzdrmala one koji bi da politiku stave u službu privatnih interesa.

"Kao što se kaže da je sneg prekrio breg da svaka zverka pokaže svoj trag, tako i ja, gotovo bez iznenađenja, slušam napade, bilo da oni dolaze od javnih ličnosti ili onih koji to nisu, iz Srbije ili nekog drugog kraja sveta, od stranačkih ili nestranačkih kolega. Standardi u politici u Srbiji se menjaju i vreme rada “ispod žita” prolazi. Za mene je Srbija na prvom mestu, od portira, studenta, lekara, do inženjera", dodala je Mihajlovićeva, govoreći o spekulacijama da ona koči “Južni tok”.

Ona je podsetila da je “Južni tok” centralni infrastrukturni projekat cele jugoistočne i centralne Evrope koji će omogućiti Srbiji zaštitu političkih, ekonomskih i energetskih interesa.

Mihajlovićeva je, takođe, podsetila da Srbija danas, zato što nema mogućnost izbora, plaća jednu od najvećih tranzitnih taksi u Evropi za gas koji stiže preko Mađarske.

"Taj podatak govori u prilog tome da će izgradnjom “Južnog toka” ili bilo kog drugog gasovoda, gas biti jeftiniji...Niko neće da ulaže u zemlju u kojoj nema osigurano snabdevanje energijom i energentima, ili će to učiniti, ali pod nepovoljnijim uslovima"
, kazala je ministarka.

Ona je istakla da će rast zaposlenosti, upravo u periodu izgradnje gasovoda, biti veoma visok i da će se meriti “desetinama hiljada novozaposlenih”.

"Domaće kompanije mogu raditi sve osim proizvodnje opreme, a za nas je značajno to što će ovaj projekat doneti povećanje bruto domaćeg proizvoda za najmanje pet odsto"
, naglasila je Zorana Mihajlović.


Blic