2.000 dinara za pitanje "Jesi li zdrav?"

Neki studenti tvrde da su potvrde da du zdravi dobili na hodniku

U domove se svake godine useli 2.650 studenata, koji postavljaju pitaje na šta se potroši pet miliona i 300.000 dinara, koliko plate „preglede bez pregleda“. Mirko Bilanović i Mladen Rajić žive u Studentskom domu „Slobodan Bajić“. Kažu da su sistematski pregled završili za manje od pet minuta.

U Zavodu za zadravstvenu zaštitu juče se niko nije javljao na telefon. Oko 13 sati otišli smo u zavod. Portir je rekao da je načelnik poručio da nije dovoljno kompetentan da govori o toj temi. Direktor je bio odsutan, a osoba zadužena za razgovor s medijima otišla je desetak minuta ranije.

- Uplatili smo po 2.000 dinara. Očekivali smo da ćemo biti detaljno pregledani, ali nam je medicinska sestra u čekaonici uzela dokumenta i potvrdu o uplaćenom novcu. Pitala nas je jesmo li zdravi, a mi smo klimnuli glavama. Ušla je u ordinaciju i posle dva minuta nam je vratila indekse i abonentske i dala nam uverenja da možemo da se uselimo u dom - kažu Bilanović i Rajić.

Slično iskustvo imala je i Tijana Kašiković. Ni ona nije imala nikakav detaljni pregled. Išla je na savetovanje o šugi, koje je kao deo pregleda uvedeno od ove godine.

- Bila sam kod ginekologa, ali mi nije urađen bris, ni Papa-test, ni ultrazvuk, ni pregled grudi, a nije me pregledao ni lekar opšte prakse - kaže Kašikovićeva.
Račun da je uplatila novac, abonentsku i indeks je predala i nakon nekoliko minuta, bez ulaska u ordinaciju, dobila je uverenje da može da se useli u dom.

Studenti s kojima smo razgovarali ispred domova imali su različita iskustva. Oni koji su ulazili u ordinacije kažu da nije bilo čekanja i da su sve preglede završili za manje od 10 minuta.

- Retkima je meren krvni pritisak, nekolicina je bila kod dermatologa, nekima su lekari slušali pluća - kaže jedna studentkinja.

Na sajtu Zavoda za zdravstevnu zaštitu studenata piše da lekarsko uverenje za useljenje u studentske domove podrazumeva grupni zdravstveno-vaspitni rad, ginekološko-akušerski preventivni pregled za studentkinje, pregled doktora opšte medicine i dermatološki pregled samo kod studenata s prisutnim kožnim promenama.

Izvor: Blic

lekarski pregledstudentizdravlje