"Gugl" u čast Marije Kalas

Pre tačno 90 godina, 2. decembra 1923, rođena je grčka operska pevačica Marija Kalas (1924-1977), jedan od najvećih soprana u istoriji opere.

Pravo ime bilo joj je Marija Sesilija Sofija Ana Kalogeropulos, dok je Kalas bilo samo umetničko prezime. Bila je Grkinja rođena u SAD, ali se sa majkom vratila u Grčku tokom kasnih tridesetih.

Ipak, najveći deo života u skladu sa zahtevima profesije provela je u Italiji i Francuskoj. Karijeru je započela 1947. i pevala je s ogromnim uspehom na najvećim svetskim operskim scenama.

Sugestivna gluma i glas velikog raspona neobične boje i izuzetne topline, kojim je s lakoćom savladavala i najteže deonice, doneli su joj svetsku slavu. Još na početku sjajne karijere dobila je nadimak - Divina - Božanska.

Usponu njene karijere doprinela je pojava gramofonskih ploča sredinom 20. veka, kao i prijateljstvo sa producentom kompanije EMI Volterom Legeom. U privatnom životu, poznata je dugogodišnja ljubavna veza Marije Kalas sa grčkim multimilionerom Aristotelom Onazisom.

Preminula je u Parizu 16. septembra 1977. godine. Kako i danas podsećaju mediji, njena smrt u pariskom stanu obavijena je velom tajne i nagađanjima o uzroku.

Još uvek postoje i sumnje u to šta se dogodilo sa njenim posmrtnim ostacima. Naime, iako je zvanično sharanjena na pariskom groblju Per Lašez, njeni posmrtni ostaci bili su ukradeni, a kada je urna pronađene, njen pepeo je rasut u Egejsko more.

B92

dobra stara vremenaguglmarija kalasnekad i sad