Istraživači identifikovali gas koji je 7.000 puta opasniji po Zemlju od ugljen-dioksida

Tokom jednog veka, jedan molekul PFTBA ima uticaj na klimu kao 7.100 molekula ugljen-dioksida, izjavila je Andgela Hong, vođa studije koja je identifikovala perfluorotributylamin.

“Tvrdimo da PFTBA ima najveću radijativnu efektnost u poređenju sa bilo kojim drugim molekulom koji je detektovan u atmosferi do sada”, izjavila je Hongova.

Električni uređaji poput tranzistora i kondenzatora, koristili su PFTBA od početka prošlog veka, piše Guardian, iako je njegov uticaj na klimu tek sada utvrđen.

I poput sličnih industrijskih hemikalija, perfluorotributylamin nije regulisan nikakvim klimatskim zakonom.

Istraživači su otkrili da, kada se uporedi sa ugljen-dioskidom, postoji jako malo perfluorotributylamina u atmosferi – 0.18 delova na trilion oko Toronta, gde je studija sprovedena, u poređenju sa 400 delova na milion CO2.

I dok okeani i drveće upijaju ugljenik, istraživači tvrde da niko ne zna kako atmosfera može da se oslobodi nove hemikalije koja može da se zadrži i do 500 godina.

“Moramo da se postaramo da udeo perfluorotributylamina ne poraste i postane jedan od glavnih uzroka daljeg globalnog zagrevanja"
, tvrde istraživači.

Izvor: B92
Foto: Beta/AP - Lee Jin-man

atmosferagaszagađenjezemlja