Zbog suda u Strazburu posvađana ministrastva

Foto: Christian Lutz/AP

Iz Ministarstva spoljnih poslova su, kako „Politika” saznaje, više puta upozoravali kolege iz Ministarstva pravde da u novembru ističe rok za imenovanje sudije u Evropskom sudu za ljudska prava.

Upozorenja da Srbija kasni sa predajom liste kandidata za sudiju u Strazburu, preko MSP-a stizala su i iz Saveta Evrope. Do danas, međutim, iz Ministarstva pravde nije stigao odgovor šta je razlog kašnjenja iako je, kako naglašavaju u MSP-u, izbor sudije za sud u Strazburu izuzetno važan za Srbiju s obzirom na to da je naša zemlja jedna od zemalja sa najvećim brojem predmeta pred tim sudom.

Slavoljub Carić, bivši zastupnik Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava je, kako saznajemo, upozorio kabinet ministra pravde da bi do sredine septembra trebalo da se sprovede čitava procedura u vezi sa izborom kandidata za sudiju u Strazburu, ali da nikakav odgovor nije dobio.

"Ministru i članovima njegovog kabineta blagovremeno su dostavljene sve rezolucije i Parlamentarne skupštine i Komiteta ministara u vezi sa izborom sudija. Čak im je ukazano i na čitavu proceduru. Njihova reakcija je, međutim, izostala. Na upozorenje da do septembra treba da se obavi kompletna procedura, reagovali su tako što su rekli da su upoznati sa tim. Nije bilo nikakvog razloga da dođemo u ovakvu situaciju i dovedemo u pitanje izbor sudije iz Srbije za Evropski sud. Sa druge strane, ne valja ni da se sada sve organizuje na brzinu jer sve mora da bude javno. Najpre treba da se formira komisija koja bi raspisala konkurs, a potom obavila razgovore sa kandidatima koji su ušli u najuži izbor. Kada se sve to uradi, pravi se spisak sa imenima tri kandidata koji se šalje nadležnima po utvrđenoj proceduri"
, kaže „Politikin” sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

U međuvremenu, Slavoljub Carić, donedavno zastupnik Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, prešao je u Ministarstvo spoljnih poslova gde je imenovan za načelnika Službe za međunarodno pravne poslove u MSP. Posao zastupnika, na njegov predlog, sada obavlja Vanja Rodić, pomoćnik ministra pravde za zastupanje pred sudom u Strazburu.

Kako je „Politika” juče objavila, Beograd je „zaboravio” na ovu svoju obavezu pa je tako čitavih mesec dana u zakašnjenju sa predajom liste svojih kandidata za sudiju u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Dragoljubu Popoviću, sudiji iz naše zemlje pred ovim sudom mandat ističe u aprilu sledeće godine. Srbija je bila u obavezi da do sredine novembra pošalje listu od tri kandidata, što nije uradila.


Politika

ministarstvo pravdeministarstvo spoljnih poslovasud u strazburu