Čitajte deklaracije proizvoda koje kupujete

Izbor i odabir polaklona je nekoma muka, a nekome zadovoljstvo. U svakom slučaju svi mi na kraju volimo da tokom praznika dobijemo nešto lepo i posebno od nama dragih osoba.

Najveća radost je svakako kupovina za decu, jer se ona najlepše i najiskrenije obraduju svojim poklonima. Zato, imajte na umu da baš zbog njih trebate da vodite više računa o tome šta kupujete.

Ukoliko ste u potrazi za poklonom deteta mlađeg od tri godina posebno pri odaberu igrački, obavezno čitajte deklaracije i obratite pažnju na sastav proizvoda, materijala od kog je napravljena, kao i broja i veličine delova koji se u njemu nalaze.

Deklaracije se ne nalaze slučajno na proizvodima, obratite pažnju prilikom kupovine jer možete mnogo toga naučiti od njih.

Ove etikete predstavljaju idetifikacionu kartu proizvoda, baš kao što je lična karta za čoveka.

Iz kancelarije projekta za Jačanje zaštite potrošača u Srbiji podsećaju da potrošači treba da budu što bolje informisani kako bi napravi najbolji izbor i za svoj novac odabrali pravi kvalitet.

„Znanje se uvek isplati, jer se na kraju uvek možete žaliti ukoliko uočite neke nepravilnosti, ali samo i ukoliko čitate deklaracije jer u drugom slučaju nećete ni biti svesni da se desila neka nepravilnost“, naglašavaju stručnjaci iz ove kancelarije.

„Nemojte se plašiti kupovine, već uživate u njoj, ali dozvolite sebi da budete obavešteni, jer ćete tako biti mudriji i pametniji“, jasna je poruka tima IPA projekta u Srbiji.

Piše: Milica Živković

deklaracijaekonomijaproizvodi