PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČUJE: Srbija je u veoma teškoj poziciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na televiziji "Prva" izjavio je da je sa austrijskim kancelarom razgovarao o pitanju Ukrajine ali da detalje ne može da saopšti.

- Srbija je u veoma teškoj poziciji, to nije samo politka, nego i ekonomija i ja tu vrstu zabrinutosti ne mogu da sakrijem sve i da hoću - rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, Vučić kaže da ne bi bilo fer da kaže ko je sve tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Predsednik je rekao da je poslednja odluka Evropskog saveta teška za Srbiju i da je veoma čudna.

- Tražimo rešenja. Danas su ljudi iz mog kabineta imali video-konferenciju sa partnerima iz EU. To se ne tiče samo uvoza nafte. Mi nemamo svoju naftu. Ovo se tiče mogućeg uvoza hemikalija koje su potrebne za rafineriju, a mi na to više nemamo pravo - rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je 2013. godine od Srbije traženo da lažna država Kosovo bude primljena u UN. Iako je bio veliki pritisak zapadnih zemalja na Srbiju, Vučić kaže da je doneo odluku da Srbija to odbije. Uz njega su tada bila dva Srbina sa Kosova i Metohije i Marko Đurić.

- To sam uradio zato što sam procenio, uprkos velikim pritiscima, da možemo da izguramo bez toga. Danas su stvari mnogo teže nego tada. Kada govorite o sukobu u Ukrajini i na prostoru bivše Jugoslavije, za ratni sukob je uvek potrebno dvoje. Nije bilo Miloševićeve krivice pre početka NATO agresije, ali je morao da shvati posledice - rekao je predsednik i dodao:

- To bih poručio Putinu i Zelenskom. Da li neko danas u Ukrajini da računa da će neko da se umeša, a na kraju će da zaključi isti sporazum, samo će zemlja da bude mnogo više devastirana nego danas. Suštinsko je pitanje da li i jedni i drugi žele prekid rata ili žele pobedu. Plašim se da svi žele pobedu. Kada svi žele samo pobedu, mislim da će biti sve lošije. Plašim se da će to za nas biti veoma teško. Naša pozicija u ovom trenutku je užasna.

Predsednik je objasnio da NIS uvozi sirovu naftu i proizvodi benzin i dizel.

- Za to je potrebno da rafinerija radi, potrebni su rezervni delovi i hemikalije. Na osnovu ove odluke Evropskog saveta ne možemo da uvozimo. Do čepa ćemo poslednje skladište da napunimo. Mi više nemamo ni skladišta. Na tome moramo da radimo u budućnost. Brinem šta će biti sutra. Ne znam da li će nekom sutra da padne na pamet da prekine gasovod iz Bugarske ili neće. Ludilu u svetu nema kraja. Više niko ne razmišlja. Svi čekaju poraz onog drugog. Na Zapadu čekaju poraz Rusije, na Rusiji poraz Zapada, u Ukrajini očekuju da se Zapad umeša - rekao je on.

Vučić podseća da Srbija ne može da uveze koks iz Ukrajine za železaru u Smederevu.

Predsednik je objasnio da Srbija ne može da uveze naftu iz Emirata.

- Suočavamo se sa problemima za koje nismo krivi - rekao je Vučić i založio se za neutralnu poziciju Srbije.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Александар Вучић - Youtube/PrintScreen

aleksandar vučićekonomijanaftapredsednik Srbije