Najbizarniji novogodišnji običaji

Neke od najbizarnijih otkrio je sajt Badoo ispitujući svoje posetioce iz celog sveta.

Na listi se nalazi i irski običaj bacanja hleba o zidove, kako bi se oterali zli duhovi i južnoafrička tradicija bacanja starog nameštaja kroz prozor u ponoć.

Najbizarniji je onaj koji praktikuju stanovnici malog sela u centralnom Čileu – oni se za doček Nove godine okupljaju na lokalnom groblju kako bi odali počasti svojim umrlim srodnicima.

Običaj je navodno nastao tako što je jedna porodica provalila na groblje poslednje večeri stare godine kako bi bila pored umrlog oca. Sada se kapije groblja otvaraju u 23 sata pred Novu godinu, a hiljade stanovnika sa svećama u rukama dolazi da uz muziku dočeka prvi januar.

Tradicija takođe reflektuje rasprostranjeni južnoamerički običaj sećanja na mrtve – Dan mrtvih, koji se obeležava početkom novembra.

To nije vreme za tugovanje, nego divan način da porodice očuvaju sećanje na voljene koji su umrli”, objašnjava Meri Andrade, autor knjige “Dan mrtvih: Strast života”.

Na drugom mestu najčudnijih rituala je rumunski koji se praktikuje među poljoprivrednicima i koji uključuje pokušaje da se iz domaćih životinja izmami po neka reč. Ako uspeju, to je loš znak, a ako ni jedna životinja ne progovori, godina pred njima će biti dobra.

Na trećem mestu je bacanje nameštaja kroz prozor u Hilsborou distriktu u Johanesburgu, što zadaje glavobolje gradskim vlastima, naročito kad običaj praktikuju stanovnici solitera.

U prvih pet je i strašna tradicija iz Sibira koja uključuje bušenje rupe na zaleđenom jezeru Bajkal i ronjenje do dna sa novogodišnjom jelkom u rukama.

Evo liste pet najbizarnijih običaja: 1. Doček Nove godine “u društvu” umrlih srodnika – Talka, Čile
2. Pokušaj da se razume govor životinja – Rumunija
3. Bacanje starog hleba o zidove – Irska
4. Bacanje starog nameštaja kroz prozore – Johanesburg, Južnoafrička Republika
5. Ronjenje do dna smrznutog Bajkalskog jezera – Sibir, Rusija

Izvor: Novimagazin
Foto: theoriental.uk.co

bizarnonova godinaobičaji