Dodir usana: Kako reaguje naše telo na poljupce

Istraživanja rađena na ovu temu su retka i tek su nedavno dala odgovore na pitanja šta se to događa u našem telu dok se ljubimo.

"Čak i nežan dodir usnama šalje niz informacija mozgu koje nam govore šta sledeće da uradimo. Usne su pune osetljivih nervnih završetaka i oni nam pružaju razne informacije o drugoj osobi"
, kaže Šeril Kiršenbaum iz Univerziteta Teksas.

Žene i muškarci drugačije doživljavaju poljupce

Žene se koncentrišu na detalje, poljupcem pokušavaju da dobiju informacije o vezi- pokušavaju da ispitaju osećanja partnera, da li je njihova veza stabilna i u kom smeru ide. Muškarci više vole strasnije poljupce s jezikom.

I koliko god imali godina uvek ćete pamtiti prvi poljubac. Čak i kada nam ljubavi postanu bivše.

Poljupci obeležavaju naš život.

Kada dođemo na svet, jedna do prvih stvari koju doživimo, iako se toga i ne sećamo, je upravo poljubac. Tokom detinjstva poljubac je ono što nas, tvrde naučnici, leči. Međutim, uz svu lekovitost poljubaca, oni koji nas najviše uzburkaju ipak su oni s partnerima, neke procene kažu da se uzbudimo do te mere da nam strastveni poljupci mogu čak i skratiti život. I to za minut!

Za običan poljubac aktiviraju se dva mišića, a za "francuski" poljubac složno rade čak 34 mišića!
I dok tu radnju obavljamo, u pet sekundi izgubimo 12 kalorija. Poljupci u našem mozgu puštaju hormone sreće koji hrane našu psihu, a ništa ne dodaju našoj kilaži.

Istraživanja su pokazala kako dve trećine svetske populacije naginje glavu na desnu stranu dok se ljubi.

Zbog poljupca se prekidaju veze, pa sudeći po statstikama i istraživanjima, 59 odsto muškaraca i 66 odsto žena tvrdi da je prekinulo dalji razvoj veze zbog lošeg poljupca!

Poljubac itekako može biti nezgodan - ne samo u načinu na koji se izvodi, već je i potencijalno zarazan. Virusna mononukleoza nije bezazlena, ali je ujedno i jedina bolest koja je ime dobila po poljupcu.

Najduži poljubac na svetu trajalo je čak 58 sati i 35 minuta.

Izvor: 24 sata
Foto: Morguefile

dodirljubljenjepoljupciusne