Kragujevac uskoro dobija banku humanog mleka

Novac za kupovinu najsavremenije medicinske opreme koja će se dopremiti u Kliniku za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac izdvajaće se od svake prodate flaše vode „rosa“ do kraja marta naredne godine. Tako će i prevremeno rođeni mališani iz centralne Srbije, čije majke ne mogu da ih doje, ipak dobiti najbolju hranu za bebe - majčino mleko.

Potrebe za otvaranjem i trećeg centra za prikupljanje i čuvanje majčinog mleka su velike, jer se u Srbiji svake godine prevremeno rodi više hiljada beba, a mnoge od njih sa teškim zdravstvenim problemima. Samo tokom 2012. godine, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u našoj zemlji je rođeno 67.330 beba, od toga 4.686 znatno pre termina. Njima je važan svaki mililitar majčinog mleka, jer se kroz ovakav obrok obezbeđuju sve neophodne materije za pravilan rast i razvoj.

U Institutu za neonatologiju u Beogradu, gde se upućuju sva najugroženija novorođenčad iz svih porodilišta kojima je neophodno dalje lečenje, već tri godine se prikuplja humano mleko. Davaoci su uglavnom majke, čije bebe borave u ovoj ustanovi, ili one koje su nakon otpuštanja nastavile da doniraju svoje mleko. Mogu da im se pridruže i sve druge porodilje, koje su zdrave i ne koriste redovno lekove ili biljna lekovita sredstva, a imaju više mleka nego što je potrebno njihovoj deci.

Izvor: Večernje Novosti

bankabebahumanokragujevacmleko