Kosovo je srce Srbije

BEOGRAD, 26. oktobar 2006. (FoNet ) - Premijer Vojislav Koštunica izjavio je danas, posle razgovora s patrijarhom Pavlom u Patrijašiji, da je usvajanje ustava veoma potrebno da bi Srbija sačuvala Kosovo koje je "srž, nukleus, srce države i pitanje njenog identiteta".

Nabrajajući razloge za izlazak na referendum i glasanje za ustav, Koštunica je rekao da je to ustav koji nam je u ovom trenutku veoma potreban da bi se očuvala celovitost države.

Koštunica je rekao da je za Srbiju dobijanje ustava "pitanje koje je u ovom trenutku pitanje iznad svih pitanja", da država mora da ima ustav i da se glasanjem za predloženi ustav glasa i za budućnost Srbije.

Prema rečima Koštunice, predloženi ustav je po meri svih koji žive u Srbiji kao i da čini Srbiju pravnom državnom, zasnovanom na vladavini zakona.

Koštunica je ponovio da je Kosovo sastavni deo Srbije, istorijski i sa stanovišta unutrašnje i medjunrodnog prava.

Prema njegovim rečima, ceo medjunarodni poredak i kakav takav mir u medjunarodnom poretku se zasniva na jednoj činjenici - da se moraju poštovati granice postojećih država, njihov teritorijalni integritet i suverenitet.

Koštunica je rekao da su Srpska pravoslavna crkva, patrijarh i sve vladike u svojim eparhijama poslale poziv da se izadje na referendum i glasa za ustav.

U razgovoru s patrijarhom Pavlom, rekao je Koštunica, "podsetili smo se da su sve nacionalne zajednice, crkve i verske zajednice, različite političke organizacije i partije zdušno podržali da država u kojoj svim živimo i koja je naša zajednička država dobije nešto što je svakoj državi prvi i osnovni uslova njenog postojanja i trajanja - ustav".