Rudari u Boru se žale na oporezivanje zarada: Zašto uzimati od onih koji rade najteže poslove?

Zarade se oporezuju prema novom Zakonu o umanjenju neto prihoda zaposlenih u javnom sektoru, a rudari smatraju da zaposleni u RTB-u, koji rade na najtežim poslovima, moraju da budu izuzeti od primene te odredbe.

Decembarska neto zarada zaposlenima u RTB-u Bor umanjena je za osam do deset hiljada na osnovu Zakona o umanjenju neto prihoda zaposlenih u javnom sektoru, čemu su se usprotivila sva tri reprezentativna sindikata: Sindikat rudara Srbije, sindikat "Nezavisnost" i Samostalni sindikat.

"Nisu nam jasni razlozi zbog kojih je uveden ovaj porez na zarade rudara, ali je činjenica da ljudi koji su odlucivali o ovom zakonu ne znaju šta znači rudarstvo i kakvi su uslovi rada u rudniku. Izdvajanja iz celog RTB-a Bor po ovom osnovu bila su oko 15 miliona dinara, od cega je, gledajući po zavisnim preduzećima, iz Rudnika bakra Bor gde direktno rade rudari na iskopavanju izdvojeno 5,5 miliona dinara, u Topionici i rafinaciji bakra 4,5 miliona, iz Rudnika bkara Majdanpek izdvojeno je tri miliona i sa milion dinara oporezovane su zarade u maticnom preduzecu", rekao je predsednik Sindikata rudara Srbije Ljubiša Miljković.

On kaže da novac koji je odbijen od zarada za rudare jeste problem, ali da radnike još više boli to što se zbog centralizacije u Beogradu, novac uzima direktno od radnika koji rade na najtežim poslovima.

Miljković je dodao da će se ovaj sindikat boriti protiv takvog zakonskog rešenja svim pravnim sredstvima, ali će, kaže, dalji postupci morati da sačekaju formiranje nove Vlade nakon izbora, jer sada ne znaju sa kim bi mogli da pregovaraju.

"Nejasan je i sistem obračuna koji nije jasno definisan zakonom. Postavlja se pitanje da li se oporezuje samo osnovica ili se uzima u obzir i smenski rad i rad za praznike. Mi u RTB-u imamo organizovan cetvorobrigadni sistem, odnosno smenski rad i proizvodnja nikada ne staje. Ko može radniku koji radi u smenama, vikendom i praznikom da uzme deo zarade", naglašava Miljković.

Druga dva reprezentativna sindikata RTB-a Bor slažu se sa ovim stavom, a Sindikat "Nezavisnost" je uputio zahtev Vladi Srbije da se RTB Bor izuzme od primene odredbi ovog zakona.

Izvor: B92

borporezrudarizarada