Mostar: Branjem biljaka u BiH zaradite od 1.500 do 14.000 evra mesečno

Profesor Tanović smatra da svaki nezaposleni čovek u Bosni i Hercegovini može, tokom letnje i jesenje sezone, da zaradi solidnu platu upravo sakupljajući samonikle plodove u šumama.

"U Trebinju imate četveročlanu porodicu koja svake godine, u samo mesec dana, berući kadulju, zaradi oko 14.000 evra", kaže Tanović dodajući da se za mesec dana branja pečuraka može da se zaradi oko 1.500 evra.

"U 2002. godini BiH je izvezla samoniklih šumskih plodova u vrednosti od oko tri miliona KM. Taj izvoz prošle godine iznosio je oko 40 miliona. Međutim, iako je napredak evidentan, još ne možemo da budemo zadovoljni. Jer, to je tek oko deset odsto od onoga što raste širom planina i šuma u BiH", kaže Tanović.

On dodaje da su šume u BiH jedna velika fabrika, u koju ne treba ulagati, već je samo čuvati od uništavanja, a koja zauzvrat svake godine može zaposliti na hiljade radnika.

Tanović kaže da BiH još nema uređen sistem kontrole samoniklog bilja, i da se sav otkup i plasman odvijaju putem nekoliko komercijalnih firmi u zemlji, ali da i uprkos tome, sakupljači nemaju problema sa plasmanom robe.

Izvor: Kurir

biljkebranjemostarprofesorzarada