Dodik: Krim legalno, a Kosovo nelegalno proglasilo nezavisnost

Dodik je ukazao da ta rezolucija garantuje teritorijalni integritet Srbije, a na Kosovu nije bilo ni referendum.

Odluku o nelegalnoj nezavisnosti Kosova je donela "grupa ljudi koja se proglasila skupšinom i nije pokrivala sve predstavnike sa čitavog Kosova".

"Da je Kosovo išlo procedurama kojim je išao danas Krim, ja bih izašao i rekao da je to pravo naroda na samoopredeljenje, jer želim da to pravo afirmišem za sve ljude i narode, pa naravno i ovde za Bošnjake, koji su 1991. godine želeli da afirmišu pravo na samoopredeljenje u uslovima odvajanja od Jugoslavije"
, rekao je Dodik, javila je agencija Fena.

On je podsetio da su se, upravo koristeći to pravo, Bošnjaci predstavili kao predstavnici čitave BiH, doveli do jednog stereotipa da se formira BiH, koja ima unutrašnje protivrečnosti i zato je došlo je rata.

Rat je okončan Dejtonskim sporazumom koji je, kako je rekao Dodik, precizirao strukturu BiH, jer je kao samo takva novokonstruisana mogla da preživi i da se kreće dalje.

BiH unitarnog karaktera sa većim ovlašćenjima Sarajeva nikada neće postojati, poručio je Dodik.

Kada je reč o situaciji na Krimu, predsednik Srpske je ponovio da je stav RS da je "narod Krima izašao na legitiman i demokratski referendum u skladu s međunarodnim pravom i poveljom UN o pravu naroda na samoopredeljenje".

"Čestitam demokratski i fer sprovedenom referendumu naroda Krima i na njihovoj odluci o nezavisnosti koju su odbrali, kao i današnjem sporazumu koji je postignut između Ruske Federacije i Krima, koji podrazumeva otpočinjanje procedure uključivanja Krima u okvir Ruske Federacije", rekao je Dodik.

Izvor: Blic
Foto: Beta - Miloš Miškov

kosovokrimmilorad dodikukrajina