Otvorena izložba "Varšava - Marijupolj - gradovi ruševina, gradovi borbe, gradovi nade" (FOTO)

Danas je u KROKODILovom Centru otvorena izložba "Varšava - Marijupolj – gradovi ruševina, gradovi borbe, gradovi nade".

Tokom večeri predstavile su se Tetjana Pjankova i Marina Mihajljuk, rezidentkinje KROKODILovog rezidencijalnog programa za književne stvaraoce iz Ukrajine. Ovom prilikom prikazan je i dokumentarni film "Izbrisati narod" koji prikazuje uništavanje ukrajinskog kulturnog nasleđa od strane ruske vojske nakon početka agresije.

Izložba predstavlja fotografije gradova koje su uništila dva totalitarizma: Varšave – sravnjene sa zemljom 1944. godine i Marijupolja – uništenog 2022. usled ruske agresije.

Ova međunarodna izložba prikazuje surovost ratnih dejstava, koje - bez obzira na vremensku udaljenost - povezuju tragedija civila i vojnika, pljačka i uništavanje infrastrukture. Njen cilj je, između ostalog, da pokaže univerzalnu potrebu za slobodom za koju su se borili varšavski ustanici i za koju se sada bore Ukrajinci.

Izložba "Varšava - Marijupolj - gradovi ruševina, gradovi borbe, gradovi nade" nastala je na inicijativu potpredsednice Sejma Republike Poljske Malgožate Gosjevske i predsednika Vrhovnog saveta Ukrajine Ruslana Stefanjčuka. Suorganizatori projekta su zamenik premijera i ministar nacionalne odbrane Marijuš Blaščak i šef Kancelarije za ratne veterane i žrtve represije Jan Juzef Kaspšik.

Postavka se sastoji od šesnaest naporednih prikaza ratom razorene Varšave i Marijupolja ili mesta pored Kijeva uništenih tokom ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Autor: Nadlanu.com/M.M.
Foto: Goran Zlatković

gradovi borbegradovi nadeizložbaratukrajinaVaršava - Marijupolj - gradovi ruševina