Vladimir Nikolić: Ćuruvija praćen kao i svako drugi

Foto: Pedja Milosavljević / Beta-AP

Deo iskaza Nikolić je posvetio, kako je istakao, sopstvenom progonu.

Kao što je poznato, Nikolić je uhapšen 1. oktobra 1999. i u zatvoru je proveo 13 meseci, pod optužbom za odavanje poverljivih podataka. Prethodno, RDB je napustio u maju iste godine, i u trenutku hapšenja radio je u marketingu Direkcije za građevinsko zemljište Beograda.

Kako se ubistvo četiri člana SPO na Ibarskoj magistrali dogodilo 3. oktobra 1999, smatra se da je Nikolić uhapšen zbog svojih kontakata u službi i kako ne bi lidera ove stranke Vuka Draškovića upozorio na to šta se sprema.

Deset godina kasnije, zbog Nikolićevog nezakonitog hapšenja, u Drugom opštinskom sudu u Beogradu osuđeni su rukovodioci DB - Milan Radonjić, na šest meseci zatvora, a Stevan Basta na pet. Presuda nije izvršena zbog zastarelosti.

Optuženi pripadnik DB Veselin Lečić oslobođen je optužbe za hapšenje, a Goran Živaljević oslobođen je optužbe za iznuđivanje iskaza Nikoliću.

U slučaju Ćuruvija istraga se vodi protiv Radonjića, Ratka Romića, Radomira Markovića i Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu. Radonjić je svojevremeno na sudu izjavio da je Nikolić hapšen zbog "najbezbednosnijih mogućih razloga“. Nikolić je posle petooktobarskih promena prešao u diplomatiju i bio konzul u Trstu.


Danas

praćenjeslavko ?uruvijaubistvo