Hrana ili pamet: 5 namirnica koje zaglupljuju

Zeleni čaj, borovnice i žitarice dokazano pomažu pri održavanju sivih ćelija. Međutim studije pokazuju da određene namirnice mogu da vam uspore mozak – među njima su čak i neke koje se preporučuju kao zdrava hrana.

Omlet od belanaca
Belance je puno proteina, ali ukoliko preskočite žumance preskačete i nutrijent koji je jako bitan za zaštitu moždane aktivnosti – holin. Samo pojedite celo jaje – bićete pametniji.

Nektar agave
Ovaj zaslađivač sadrži visoke nivoe fruktoze, što ga čini mnogo slađim od običnog šećera – a to bi moglo da bude opasno po vaše pamćenje u budućnosti. Velike količine fruktoze ometaju putovanje signala između moždanih ćelija.

Tuna
Riba je generalno zdrava, posebno jer je krcata omega 3 masnim kiselinama. Ali, neke vrste, poput tune, sadrže živu koja je u osnovi neurotoksin. Osim tune, živu sadrže i losos, sardine i bele ribe. Mi ne kažemo da treba da prestanete da jedete ove ribe u potpunosti, ali se ishrana zasnovana na njima defintivno ne preporučuje.

Kokice iz mikrotalasne
Mnogi proizvođači u kokice za mikrotalasnu stavljaju trans masti, koje ne samo što su loše za vaše srce, već su i loše za vaš mozak na duge staze jer utiču na dugoročno pamćenje.

Grickalice
Čips, grisine, kolačići i slatkiši su prepuni masti koja može da izazove umor i smanji koncentraciju. Zato, nemojte sebi dozvoliti da vam grickalice zamene više od jednog obroka nedeljno.

T.D.

hrananamirnicepamet