Država nudi beskamatne pozajmice: Do stana bez učešća

U ponudi je 630 stanova u beogradskom „Stepi Stepanoviću“, 40 u naselju Braće Jerković i 80 u novosadskoj Sunčanoj strani.

- Sagledali smo situaciju na tržištu nekretnina posle obustavljanja subvencionisanih stambenih kredita - kaže za „Novosti“ Nebojša Šurlan, direktor Direkcije. - Zaključili smo da građanima najveću prepreku za kupovnu stana predstavlja obezbeđivanje najmanje 20 odsto vrednosti nekretnine za učešće za komercijalni stambeni kredit. Kako bismo što većem broju porodica pomogli da reše stambeno pitanje, omogućili smo beskamatne pozajmice u iznosu do 20 odsto vrednosti stana. Na taj način, građani mogu da obezbede celokupno učešće za stambeni kredit.

Kako objašnjava Šurlan, skoro polovinu beskamatne pozajamice kupci prvog stana vraćaju iz povraćaja poreza na dodatu vrednost, a ostatak na 10 godina bez kamate. Oni koji kupuju drugu ili treću nekretninu i nemaju pravo na povraćaj PDV, mogu da dobiju beskamatnu pozajmicu do 11 odsto vrednosti stana, takođe na 10 godina. Postoji i treća mogućnost, a to je da građani koji imaju dovoljno sredstava za učešće za kredit, zajam bez kamate mogu da iskoriste za kupovinu veće stambene jedinice ili za smanjenje visine rate kredita.

- Imajuću u vidu opštu ekonomsku situaciju, verujemo da bi ovaj program kupovine stanova stimulisao građane da reše svoje stambeno pitanje i imao šire pozitivne efekte na tržište nekretnina - navodi Šurlan. - Građevinska direkcija Srbije je kao investitor dugoročno opredeljena za projekte stanogradnje i na ovaj način, prvi put u Srbiji, pokušavamo da stvorimo takvu klimu da što veći broj porodica podstaknemo da, uz našu pomoć, reše najvažnije životno pitanje.

Tako za stan od 80.000 evra, kupci koji imaju pravo na povraćaj PDV, dobijaju pozajmicu od Direkcije u visini od 16.000 evra. Iz povraćaja PDV koji iznosi 9,1 odsto Direkciji će vratiti 7.200 evra, a onda će preostalih 11 odsto što je 8.800 evra vraćati na deset godina i mesečna rata je 73 evra. Oni koji nemaju pravo na povraćaj PDV od Direkcije mogu da dobiju pozajmicu od 11 odsto što je 8.800 evra, otplaćuju je beskamatno na deset godina i iznos rate je, takođe, 73 evra. Oni, koji imaju novac za učešće, za kupovinu nekretnine vredne 80.000 evra, zahvaljujući novom programu Direkcije, zbog smanjenja visine rate i kamate uštedeće čak 15.000 evra. Sa sopstvenim učešćem (16.000 evra) i dodatnom pozajmicom Direkcije od 20 odsto (16.000 evra), kupac prvog stana smanjuje kreditno zaduženje na 48.000 evra. Pozajmicu Direkciji vraća iz povraćaja PDV i na deset godina bez kamate.

Useljenje kupca nije uslovljeno vraćanjem pozajmice
, kaže Šurlan. Inače, cena kvadrata u „Stepi“ je od 1.250 do 1.290 evra sa PDV, u Braće Jerković-Padina 1.290 evra sa PDV, a u Sunčanoj strani u Novom Sadu je 830 evra sa PDV.

Izvor: Novosti

beskamatni kreditbraća jerkovićgrađevinska direkcija srbijenaselje stepa stepanovićstanoviu?eš?e