Danas počinje iznošenje odbrane generala Mladića

Početak dokaznog postupka odbrane prethodno je bio zakazan za 13. maj, a raspravno veće odobrilo je odlaganje od šest dana, nakon što su branioci generala Mladića zatražili odlaganje od tri sedmice zbog tehničkih poteškoća.

Kao razlog, odbrana je navela da zbog problema u sudskom kompjuterskom sistemu nije mogla da na vreme pripremi i obelodani sve dokumente koje će upotrebiti u svom dokaznom postupku, prenose beogradski mediji.

U zahtevu je precizirano da su ti problemi nastali usled prelaska kompjuterske mreže Tribunala sa operativnog sistema "vindouz iks-pe" na "vindouz sedam".

Sekretarijat i tehnička služba suda negirali su da su tehnički problemi bili takve prirode da bi mogli omesti pripremu odbrane.

Tribunal je 15. aprila odbio Mladićev zahtev da, na polovini suđenja, bude oslobođen optužbi za genocid nad muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH. Proces generalu Mladiću počeo je u Hagu 16. maja 2012. Tužioci su pred sudije izveli 164 svedoka, a još toliko svedočenja uveli su u spis u pisanom obliku.

Mladićeva odbrana najavila je da će u svom dokaznom postupku izvesti približno isti broj svedoka i da će joj za to biti potrebno otprilike isto vremena koliko je utrošilo tužilaštvo.

Izvor: Blic

mladiodbranasuđenje