Prijatelji u nevolji: Dva miliona evra pomoći Srbiji od Norveške!

Na prijemu povodom obeležavanja 200 godina od usvajanja norveškog Ustava, Kamsvag je istakao da se na tome ne završava angažovanje Vlade u Oslu jer će ona "nastaviti da razmatra i u vremenu koje dolazi" upućivanje dalje pomoći.
On je podsetio i na pomoć koju je iz fonda za vanredne situacije norveški Crveni krst namenio za pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini.
"Norveški Crveni krst je počeo sa prikupljanjem novca za žrtve poplava u Srbiji i Bosni i do sad je prikupljeno 40.000 evra", rekao je ambasador Kamsvag.
On je ukazao da udruženja norveško-srpskog prijateljstva gradova pobratima u dve zemlje aktivno razgovaraju o tome kako da se na najefikasniji način pomogne u saniranju posledica poplava.
Prijem u norveškoj ambasadi je bio povod da se organizuje prikupljanje pomoći za žrtve katastrofalnih poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izrazila je zahvalnost Vladi Norveške na, kako je istakla, velikodušnoj pomoći.
"Još jutros je Vlada dala pomoć za mlade (u Srbiji) od 100.000 evra, a njihov Crveni krst našem - 40.000 evra. Danas na obeležavanju 200-godišnjice norveškog Ustava ambasador je objavio da će Vlada u Oslu dati našoj Vladi urgentnu pomoć od dva miliona evra", podsetila je Udovički.
Ona je ocenila da je Norveška zemlja koja treba da "nam služi za primer i da joj budemo zahvalni na tome, a ne samo na sredstvima". "Iako ima samo četiri miliona stanovnika, Norveška je jedan od najvećih donatora u svetu zato što ima naftu i smatraju da ih to obavezuje da daju drugima", ukazala je Udovički.
Prema njenim rečima, tako se osećaju i mnogi građani Srbije jer "smatraju da su imali sreću što nisu pogođeni ovom nesrećom i zato izlaze u susret svojim građanima kojima je teško".

Izvor: B92

norveškapomoćpoplave 2014