Neurohirurg: Nema svrhe nositi biciklističku kacigu

Da vam proizvođač automobila odjednom kaže da su branici beskorisni, sigurno biste upitno podigli obrvu. Da dizajner sportske opreme kaže golmanima u hokeju da njihove maske ne mogu da spreče potres mozga, možda bi usledila tuča.

Isto tako, kada vam neurohirurg kaže da su biciklističke kacige beskorisne, možete zamisliti da se oni ratoborniji iz 'biciklističkog bratstva' možda pitaju da li je taj neurohirurg bio u kafani ceo dan.

Međutim, doktor Henri Marš, neurohirug u bolnici Sent Džordž u Londonu, veruje da su mnoge biciklističke kacige jednostavno previše lomljive i nestabilne. Marš je sugerisao oprez: „Ja vozim biciklu i nikada ne nosim kacigu. U zemljama gde su biciklističke kacige obavezne, nije došlo do smanjenja povreda izazvanih vožnjom bicikla“.

Svuda na svetu, roditelji opremaju svoju decu biciklističkim kacigama u uverenju da će one štititi njihove male glave. Međutim, Marš veruje da nauka ovo ne dokazuje. Što je još gore, ukazao je na istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Bath u Velikoj Britaniji, a koje kaže da mala prisutnost biciklista koji nose kacige čine da se vozači automobila osećaju sigurnijim, pa onda voze 8 cm bliže biciklistima, što povećava verovatnoću nastanka incidenata.

Tim istraživača, na čijem čelu je bio psiholog koga je udario kamion dok je vozio bicikl, je insistirao da vozači automobila budu oprezniji kada voze blizu biciklista sa kacigama. Međutim, istraživanje je potvrdilo i da su kacige korisnije za decu kod kojih postoji veća verovatnoća učešća u incidentima izazvanih kretanjem vozila malim brzinama.

Izvor: CNET

biciklistikacigezaštita