STIŽE U ZAGREB: Hrvatski ratni zločinac na slobodi

Bivši predsednik Hrvatske Republike Herceg – Bosne Dario Kordić, kojeg je Haški sud osudio na 25 – godišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini, danas će stići u Zagreb pošto je pušten iz zatvora jer je odslužio dve trećine kazne .

Dario Kordić (54) bio je potpredsednik i član predsedništva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a jedno vreme i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH).

Zbog odgovornosti koju je imao u vreme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u centralnoj Bosni, Kordić je 2001. napravosnažno osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, kršenje ratnog prava i običaja, i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv bošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini 1993. godine.

Kaznu mu je pravosnažno potvrdilo žalbeno veće Haškog tribunala 2004. godine navevši da je Kordić “kao visoki regionalni političar planirao i podsticao zločine počinjene u Ahmićima 16. aprila 1993., i s njima povezanim zaseocima Šantići, Pirići i Nadioci” čiji je cilj bilo “etničko čišćenje tog područja “, i potvrdila mu je kaznenu odgovornost za ta dela po svim osnovama.

Veće je potvrdilo i da se “Kordićeva uključenost u kampanju progona” odnosi i na zločine počinjene u opštini Kiseljaku, kao i na odgovornost za protivpravno zatvaranje civila u zatočeničkim centrima na području Viteza i Kiseljaka.

Kaznu je izdržavao u austrijskom zatvoru Karlau kod Graza, u šta mu je uračunat boravak u haškom pritvoru od dobrovoljne predaje 1997. godine. Prema pravilima Haškog suda, zatvorenik može da bude pušten iz zatvora nakon što odsluži dve trećine kazne. Kordić bi u Zagreb trebao da stigne redovnim letom iz Beča u 14 sati.

Izvor: Telegraf

na slobodiratni zločinizagreb