Ombudsman: Sudstvo posrće pod pritiscima

Nezavisnost sudstva i dalje posrće pod populističkim i institucionalnim pritiscima, a drugi krug reforme pravosuđa nije doveo do osetnih poboljšanja u tom državnom sektoru, ključnom za garantovanje pravde građanima, jedan je od zaključaka izveštaja zaštitnika građana Saše Jankovića za prošlu godinu u oblasti pravosuđa.

Takođe, naveo je Janković u svom izveštaju, Visoki savet sudstva (VSS), nezavisan organ čija je Ustavom utvrđena nadležnost da obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudija i sudova, bio je uzdržan u javnosti u većini zabrinjavajućih slučajeva. Kao najznačajnije oslonce nezavisnosti i integriteta sudijske i tužilačke funkcije, Janković je označio nacionalna strukovna udruženja sudija i tužilaca: Srbije i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

"Broj pritužbi koje su se u 2013. godini odnosile na rad Ministarstva pravde i državne uprave veći je u odnosu na 2012. godinu. Obraćajući se ministarstvu, građani su od ovog organa najčešće očekivali da izvrši nadzor neposrednim uvidom u konkretan predmet na koji se optužba odnosi, što ministarstvo ne čini. Ovakvo postupanje organa dovodi do izneverenih očekivanja građana i obesmišljava nadzornu ulogu ministarstva nad radom sudske uprave", ocenio je zaštitnik građana u svom izveštaju.

Osvrćući se na rad izvršitelja, koji su počeli sa radom 1. juna 2012. godine, Janković je konstatovao da je uvođenje ovog instituta "rezultiralo pritužbama građana na njihov rad". Nezadovoljstvo građana posebno se odnosi na postupke povodom namirenja potraživanja po osnovu komunalnih usluga, a visina tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja ugrožava veliki broj građana, a posebno onih čiji je materijalni status na ivici egzistencije.

U godišnjem izveštaju, zaštitnik građana analizirao je i odluke Ustavnog suda na povrede suđenja u razumnom roku.

"Građani koji poseduju odluku Ustavnog suda da im je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku i dalje u stvarnosti ne dobijaju naknadu štete. Zaštitnik građana je Ministarstvu pravde dao preporuke zbog ne postupanja po odlukama Ustavnog suda kojima je utvrđeno pravo na naknadu štete, do sačinjavanja ovog izveštaja, zvanično nije postupljeno. Po preporukama će biti postupljeno, prema navodima iz ministarstva, kada se pripremi odgovarajući pravni okvir i time će se poboljšati poštovanje ljudskih prava u ovoj oblasti", piše u Jankovićevom izveštaju.

Kao i prethodne, i ove godine se u praksi javljaju problemi u vezi sa obraćanjem građana sa molbom za pružanje pravne pomoći (sastavljanje podnesaka, zastupanje pred sudovima i drugim državnim organima…). Ovaj problem, konstatovao je zaštitnik građana, posebno je primetan kod osoba lošeg materijalnog stanja koje ne mogu da priušte advokate.

"To ukazuje na potrebu ubrzanog rada na pripremi Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, čije se radne verzije nalaze u proceduri"
, navodi se u izveštaju zaštitnika građana.

Izvor: Politika

ombudsmanpritiscisaša jankovićsudstvo