IZA REŠETAKA ZBOG MITA: Uhapšeni dva predsednika suda i sudija

- U nastavku suzbijanja korupcije i kriminala, nakon višemesečne akcije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativne agencije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinili krivična dela primanje i davanje mita i zloupotreba službenog položaja. Po nalogu tužilaštva njima će biti određeno zadržavanje do 48 sati. Osumnjičeni se terete da su izvestan vremenski period preko posrednika D. R. radili na pronalaženju rešenja da se bivšem carinskom službeniku D. D. iz Pančeva, koji je pravosnažnom presudom Višeg suda u Šapcu osuđen na sedam meseci zatvora, omogući ponavljanje krivičnog postupka - izjavila je državni sekretar u ministarstvu unutašnjih poslova Biljana Popović Ivković i dodala da je za D. D. je raspisana potraga.

Povodom ovog hapšenja oglasila se i ministarka pravde Nela Kuburović.

- Nikome nije prijatno da vidi da oni koji dele pravdu i staraju se o zakonitosti rada sudova, budu lišeni slobode zbog osnovane sumnje da su počinili teška krivična dela. Međutim, to je jasna poruka građanima da nema izuzetih od zakona, bez obzira koju funkciju neko obavljao. Zajedničkim radom Tužilaštva za organizovani kriminal i pripadnika službi bezbednosti i Ministarstva unutrašnjih poslova, država je pokazala odlučnost u borbi protiv korupcije i kriminala - navodi se u izjavi ministarke Kuburović.

- Kada neko sa ovako važnom društvenom funkcijom, a zarad lične koristi zloupotrebi službeni položaj, to duboko uruši poverenje građana, ne samo u pravosuđe, već i u celu državu. Verujem da će nadležni državni organi efikasno postupati u ovakvim slučajevima, kako bi se u što kraćem roku došlo do pune istine, da bi oni za koje se dokaže da su radili mimo zakona, snosili posledice i odgovornost za dela koje su počinili - dodala je ministarka pravde.

Osumnjičeni će biti saslušani u Tužilaštvu za oganizovani kriminal nakon čega će, kako se navodi, biti doneta odluka o daljem toku krivičnog postupka.

Izvor: Blic

hapšenjekorupcijamitosudijasudstvo