ZASTRAŠUJUĆE: Objavljene slike egzekucije vojnika u Iraku!

Islamska ekstremistička grupa koja je zauzela veći deo severnog Iraka objavila je fotografije na kojima su prikazani njeni borci kako ubijaju na desetine zarobljenih iračkih vojnika u proviniciji severno od Bagdada.
Na fotografijama objavljenim na veb sajtu ekstremista prikazani su maskirani borci islamske države Iraka i Levanta (ISIL) kako ubacuju zarobljene vojnike u kamione, a zatim ih prisiljavaju da legnu licem na dole u rov sa rukama vezanim iza leđa.

U opisu slika stoji da je egzekucija vojnika odmazda za ubistvo komandanta ISIL-a Abdula Rahmana al-Balavija, o čijoj su smrti izvestili vlada i ISIL pre nego što je ova grupa osvojila drugi po veličini irački grad Mosul i Tikrit u velikoj ofanzivi.

Portparol iračke vojske general pukovnik Kasim al-Musavi potvrdio je autentičnost slika i rekao da ima saznanja o slučajevima masovnih ubistava iračkih vojnika u oblastima koje drži ISIL.

Na fotografijama nije naveden datum ili lokacija, ali je al-Musavi rekao da su se ubistva dogodila u proviniciji Salahudin, čija je prestonica Tikrit.

Većina vojnika na fotografijama je u civilnoj odeći, a neki imaju vojne uniforme ispod, što ukazuje da su se možda na brzinu maskirali kao civili u pokušaju da pobegnu.

Mnogi vojnici i policajci ostavili su uniforme i opremu iza sebe dok su ekstremisti osvajali Mosul, Tikrit i susedne oblasti.

Komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj upozorila je u petak na “ubistva svih vrsta” i druge ratne zločine u Iraku, i rekla da bi se broj ubijenih proteklih dana mogao kretati oko više stotina, a broj ranjenih oko 1.000, podsetila je američka agencija.

Izvor: Blic

egzekucijaekstremistiirakubistvo