ZDRAVIJI, MLAĐI, PRIVLAČNIJI: Top 5 trikova da podignete nivo testosterona

1. Smršajte
Mršaviji muškarci imaju viši nivo testosterona od debeljuca. Izbacite ili smanjite unos brze hrane, slatkiša, gaziranih i alkoholnih pića – oni su glavni uzroci gojaznosti.

2. Vežbajte i postite
Povremeni post u kombinaciji sa kratkim i intenzivnim programom vežbi podiže nivo testosterona i pojačava libido. Ne zaboravite da hormoni koji se luče u slučaju gladi imaju obrnut efekat na nivo testosterona i libido. Pored svakodnevnog vežbanja, lekari preporučuju da uvrstite i treninge za povećanje snage, koji poboljšavaju stvaranje i lučenje testosterona. Radite vežbe što sporije možete – tako ćete pojačati njihov efekat.

3. Povećajte unos cinka
Mineral cink je jako bitan za lučenje testosterona. Najbolji izvor cinka su orašasti plodovi, riba, školjke, plodovi mora, ali i pasulj, jogurt i kefir. Ukoliko odlučite da cink uzimate u vidu tablete, neka dnevna doza ne prelazi 40 mg – to je gornja granica preporučene vrednosti.

4. Sunčajte se
Vitamin D pomaže u održavanju kvaliteta semene tečnosti i broja spermatozoida. Ovaj vitamin takođe povećava nivo testosterona i utiče na jačanje libida. Organizam proizvodi vitamin D boravkom na suncu. Ukoliko niste u mogućnosti da se sunčate, možete da ga nadoknadite kroz suplemente.

5. Recite zbogom stresu
Kada ste pod stresom, organizam luči visoke količine hormona stresa kortizola, koji blokira efekte testosterona. Biološki, objašnjenje za ovu pojavu je da ponašanja na koja direktno utiče testosteron umanjuju šanse za preživljavanje u opasnim situacijama. Meditirajte, bavite se jogom, budite što više u prirodi, smejte se, opuštajte se, idite na masaže, vodite ljubav...

Menshealth.com/Nadlanu

muškarciprivlačnosttestosteronzdravlje