TRGOVCI I MINISTARSTVO, STIDITE SE: Rafovi prepuni bajate robe!

Reporteri “Blica” su juče bili u “inspekciji” po prodavnicama u centru grada i zatekli katastrofalno stanje: nije bilo radnje bez “bajate” robe, kako u malim prodavnicama tako i u velikim trgovačkim lancima. Za samo sat vremena reporteri su našli, bez mnogo truda i “kopanja” čak 20 artikala kojima je istekao rok trajanja: od sladoleda, preko dečjih sokića, milk šejkova, kesa supa, palente, euro-krema, kafe u kesici do salame i sokova.

Istu akciju sproveli smo pre tri meseca, kada su se među robom kojoj je istekao rok trajanja krili kvasac koji je 10 dana “stariji” od roka na ambalaži, kolači, slanina, kiselo mleko... I tada, kao i juče, ni jedan od ovih artikala nije bio obeležen, niti izdvojen, već je stajao pomešan sa ostalim proizvodima, na istoj polici.

Tokom jučerašnje “inspekcije”, našli smo pakovanje lešnika, koje su trgovci “zaboravili” da sklone, a na kojem je uz rok upotrebe utisnuto 5.01.`14. Kupcima se nudi palenta čiji je rok važenja istekao još 6. aprila, kao i sok od borovnice sa naznačenim datumom upotrebe - 17. maj. Nesavesni trgovci nisu sa pažnjom pregledali ni hranu za decu, pa se tako sok od narandže sa datumom isteka 22. jun mogao juče normalno kupiti, kao i milk šejk kojem je rok upotrebe istekao 23. juna.

Reporteri “Blica” vratili su se “iz nabavke” sa kesom punom artikala kojima je istekao rok upotrebe. I odmah - pozvali nadležne. U Ministarstvu trgovine rekli su nam da nisu nadležni oni, već Ministarstvo poljoprivrede, koje juče do kraja dana nije odgovorilo na pitanja o broju kontrola koje su sproveli, kome da se građani požale i ko bi trebalo da bude kažnjen.

Da pritužbe kupaca “pljušte”, potvrdio je Goran Papović iz Nacionalnog udruženja za zaštitu potrošača. Svakog dana građani zovu da se žale na ovaj problem.

- Trgovci su se opustili. Nijedan trgovac nije bio skoro kažnjen zbog isteklih rokova. Kad je neko od inspekcije ušao u radnju da kontroliše bilo šta? Problem je i mali broj inspektora, koji su uz to i slabo plaćeni, pa mogu da “ćute” za 100 evra - kaže Papović.

A šta građani treba da rade u međuvremenu? Sve dok trgovci, inspekcije i Ministarstvo ne počnu da rade svoj posao - otvorite četvore oči i nemojte biti lenji da pogledate rok upotrebe na svakom artiklu koji stavljate u korpu. Nikad se ne zna koliko možete da se iznenadite kada dođete kući.

Novac vraćaju bez problema

Sladoled, kom je rok istekao krajem prošle godine smo vratili prodavcu.
- Ali, to vam je datum proizvodnje na poklopcu - odgovorila nam je prodavačica.
Na našu konstataciju kako je onda moguće da je drugi sladoled, koji smo pazarili, “proizveden” 24.10.2015. godine, detaljno je pročitala sadržaj na ambalaži i rekla da smo u pravu i da će nam vratiti novac.
- To proizvođači treba da proveravaju. Izvolite vaš novac, proverićemo i ostatak sladoleda - obećala nam je ona.

Izvor: B92

ministarstvotrgovci